Landskapsregeringen inleder kommunrundor med start i Brändö nästa vecka. En ekonomiplan för politiken de kommande fyra åren, hjälp till fattiga pensionärer, energilösningar fram till 2025 och gymnasieskolans
POLITIK Lantrådet Viveka Eriksson (lib) och hennes regering (LR) har nu suttit 100 dagar vid makten. I går bjöd hon in företrädare för de organisationer som deltog i det förberedande arbetet med regeringsprogrammet till en uppföljande diskussion.
Kommunrundor
Regeringsprogrammet har rubriken "Tillsammans för uthållig utveckling för hela Åland".
- Vi satsar på tillsammans. Vi vill lyssna och sätta oss in i frågor innan vi bestämmer vad vi ska göra, förklarar lantrådet.
Ett led i det är de kommunrundor som inleds i Brändö nästa vecka. Kommunerna ska sedan betas av en per månad.
En annan nyhet är de "veckans besök" som införs på fredag förmiddagar. Lantrådet och en eller flera ministrar ska besöka företag, organisationer och inrättningar runt om i landskapet.
Fyraårsplan
Viveka Eriksson vill satsa på uthålligt regerande. För att åstadkomma det krävs långsiktig planering och strategier.
Just nu förbereds en långsiktig ekonomisk planering som kommer i april och ska ange politiken under de kommande fyra åren.
Pensionärer, gymnasiet
I den första tilläggsbudgeten för 2008 i slutet på mars eller början på april får LR för första gången konkretisera sin politik. Socialminister Katrin Sjögren (lib) ska då ha ett förslag klart till hur fattiga pensionärer ska få hjälp. Bidrag till miljöbil ska också ingå och ett förslag till hur utbildningen på gymnasialstadiet ska se ut ska vara klar.
Till försommaren ska förslag om producentansvaret gällande förpackningar i avfallshanteringen och hjälp till ett privat djurskyddshem finnas klara.
Energi till 2025
Inom mars månad får lagtinget ett meddelande om energistrategin.
- Strategin tar sikte ända till 2025. Målsättningen är att Åland då ska vara fritt eller nästan fritt från fossila bränslen, säger kansliminister Roger Eriksson (lib).
Nästa vecka får lagtinget ett meddelande om jämställdhetspolitiken. Folkhögskolans direktion tar som bäst fram en läroplan för hantverksutbildningen som ska starta hösten 2009.
Hopp om enklare skattegräns
2009 blir företagsamhetens år med målet att skapa arbetsplatser. EU har antagit ny tullkodex och finansminister Mats Perämaa (lib) har gott hopp om att det går att förenkla skattegränsen med hjälp av de tillämpningsföreskrifter som nu utarbetas.
En parlamentarisk grupp ser över näringsrätt och jordförvärv och hur målet att bibehålla åländsk jord i åländska händer kan sammanjämkas med bostäder och arbetsplatser för inflyttade.
Integration
Gunnel Ekelund från Ålands mångkulturella förening efterlyser plan eller lagstiftning för integrationen. Hon välkomnar utbildningsminister Britt Lundbergs (c) löfte om att validering av inflyttades utbildning och kunskaper är på gång och undrar vilken tidtabellen är.
Lundbergs målsättning är att inflyttade ska kunna arbeta med det de är utbildade till.
- Veterinärer ska inte montera leksaker. Men det är ett flerårigt projekt innan allt är klart, säger Lundberg.
Också Egets vd Stefan Pettersson påpekar att integrationen är viktig, för honom i första hand för att få arbetskraft.
- Åland ska vara lätt att flytta till.
Finlandisering
Ålands företagareförenings ordförande Dick Jansson betonar hur viktig handeln är för självstyrelsen, kulturen och språket. Han anser att näringslivet finlandiseras och hoppas att det i stället kunde riktas mer västerut och mot övriga EU.
Fiskodlaren Marcus Eriksson hoppat att LR vill jobba närmare företagarna.
- Kommunikationen har stadigt försämrats, anser han.
Näringsminister Jan-Erik Mattsson (c) försäkrat att LR vill utveckla rådgivningen och minska byråkratin. En väg till bättre relationer är symposier mellan näringslivet och politikerna.
Sociala frågor
Handikappförbundets verksamhetsledare Kerstin Sand efterlyser engagemang från alla politikområden för att underlätta för funktionshindrade. Christian Beijar (s) undrar vad LR gör för att hjälpa kommunerna ge den service och spetskompetens som medborgarna har rätt att kräva inom det sociala området. Han får veta att LR den 20 mars ska diskutera vad man kan göra för att stärka det samarbete som redan är på gång mellan kommunerna på detta område.
Berömmer LR
Lagtingsledamot Gun Carlson (c) berömmer LR för modet att efter 100 dagar tala om vad man åstadkommit.
- Jag vet av erfarenhet att man inte hinner göra så mycket på 100 dagar.
Den 26 november i år, på dagen ett år efter att LR svors in, hålls nästa uppföljning. Halvvägs in i mandatperioden hålls nästa genomgång och om LR då märker att det finns skäl till stora ändringar blir det ett nytt meddelande till lagtinget.
Kerstin Österman