Det allra första som hörs när dörren till klassrummet i Ytternäs skola öppnas är:
– Vi har jätteroligt!
Rummet är belamrat av tekniklego, motorer och sensorer av olika slag. Längst framme, vid en projektorskärm, står Jonny Björkström, utbildad lärare och innehavare av Robot workshop Finland.
– Vi jobbar med färdigt byggda modeller, men eleverna programmerar själva hur robotarna ska bete sig, säger han.
Undervisningen i robotprogrammering är relativt knepig, begrepp som ultraljudssensor, algoritm och block hörs från såväl elever som lärare. Men det verkar inte bekomma femteklassisterna i Ytternäs.
– Det är inte särskilt svårt, men först fick vi inte vår robot att stanna, säger Alicia Eckerman.
Tekniksamhälle
Jerry Rosbäck, klasslärare för årskurs fem berättar att projektet kom till när Hem- och skola startade en kodarklubb i skolan.
– Olika sätt att träna på programmering kom på tal när Milla Soininen, drivande i projektet, hörde av sig till Mariehamns skolor. Hon undrade vilka som kunde tänkas vara intresserade, då nappade vi, säger han.
Jerry Rosbäck tror att det är bra att i dagens tekniksamhälle få en grundläggande förståelse för modern teknik.
– Alla elever kommer självklart inte att jobba med programmering i framtiden, men det kan vara bra att förstå varför en knapptryckning på telefonen leder till ett resultat. Programmering ligger bakom så gott som allt vi gör nuförtiden.
Mind-cub3r
Emil Johansson och Erik Fagerholm sitter med sin robot framför sig på bordet. På datorskärmen syns ett programmeringsschema, de försöker klura ut varför kopplingen till deras känselsensor trilskas.
– Den vill inte passa, säger de unisont.
Vad är det ni gör?
– Vi programmerar vår robot så att den ska känna av när den närmar sig en vägg, eller något annat hinder.
Efter ingående diskussioner och bollande av idéer löser grabbarna till slut problemet.
– High five, ropar killarna och ger varandra välförtjänt beröm.
Jonny Björkström har tagit med sig några egenbyggda robotar till workshopen. Mind-cub3r heter ett imponerande bygge som kan lösa en Rubiks kub från vilket utgångsläge som helst.
– Först känner färgsensorer av i vilket läge kuben befinner sig, sedan räknar den ut lösningsalgoritmen. Inom två minuter har den vridit och löst kuben, säger han.
Imponerande
Själv byggde Jonny Björkström mycket lego som barn. Han har alltid haft ett intresse för teknik och från 2011 har han gjort sitt största intresse till en heltidssyssla.
– Man blir aldrig för gammal för lego, säger han och tar fram dagens största robot.
Det är en imponerande best, med sina sex hjul tar den sig fram överallt. Hinder som stolar är inget problem. Max, som den heter, släpar till synes enkelt med sig den tunga stolen runt klassrummet.
– Skjut, skjut, ropar eleverna i kör.
Roboten är inte sen att lyda kommandot, en stund senare avfyrar den nämligen små legopilar i riktning mot Ålandstidningens fotograf.
Peter Pussinen