Under 2008 kommer sex flyktingfamiljer från Iran till Mariehamn, tio vuxna och elva barn. I går var Leena-Maija Qvist från inrikesministeriet här för att berätta vad flyktingar behöver när de kommer till ett nytt land.
Fakta
Flyktingar i Finland
Finland tar varje år emot i medeltal 750 flyktingar inom sin flyktingkvot. Det organiseras av FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Det är 16 länder som deltar i samarbetet med FN, däribland de nordiska länderna, Holland, Schweiz, USA, Kanada, Australien med flera.
140 finländska kommuner är eller har någon gång varit delaktiga i placerandet av flyktingar, men de aktiva kommunerna är närmare 30 stycken. De flesta flyktingar bor i Åbo- och Helsingforsområdet.
Eftersom Finland skrivit på Genevékonventionen har man även förbundit sig till att pröva alla asylsökande som kommer till landet.
Alla invandrarärenden sköts sedan 1 januari av inrikesministeriet. Utlänningsverket heter numera Migrationsverket.
FLYKTINGAR Bland de saker som flyktingar som kommit till ett nytt land behöver är en första hälsokontroll, enligt Leena-Maija Qvist. Det finns även inplanerat för flyktingarna som snart ska komma till Åland.
Det är väldigt viktigt att språkundervisningen kommer i gång snabbt enligt henne. Lika viktigt är det att få en bra kontakt med ortsbefolkningen, och det främjar även språkkunnandet.
- Vänfamiljer är ett bra sätt att få igång den kontakten, säger hon.
På Åland finns systemet med vänfamiljer och görs i samarbete med Röda korset.
De måste få stöd snabbt
Nyanlända behöver också få kontakta släktingar och vänner i hemlandet som de ofta oroat sig mycket för enligt Leena-Maija Qvist.
- Man behöver vara medveten om att flyktingarna kan ha utsatts för tortyr och förföljelse. Barnen kan ha långa avbrott i skolgången och även de vuxna kan vara i behov av utbildning.
Hon säger att hjälp och stöd inte får dra ut på tiden.
- Flyktingarna har ofta stor iver inom sig att starta på nytt. Det ska man ta vara på och hjälpa dem så att de kan vara aktiva med hobbies, få sociala kontakter och komma ut i arbetslivet.
Ett antal av åhörarna i lagtingets auditorium arbetar på Mariehamns stad eller inom sjukvården och de kommer att möta de sex flyktingfamiljerna.
Valde ut flyktingar
Leena-Maija Qvist har tidvis ett väldigt svårt arbete när beslut ska tas om vilka som får komma till Finland. I september var hon i Turkiet för att intervjua flyktingar och då valdes bland andra de sex familjerna som kommer till Mariehamn.
Många iranska flyktingar tar sig först till Turkiet och försöker därifrån komma vidare till ett tredje land. Där intervjuas de av FN:s flyktingorgan UNHCR och det materialet får den finska delegationen ta ställning till. Finländarna gör sedan egna intervjuer för att välja ut vilka som får bli kvotflyktingar.
- Behovet av skydd är det starkaste kriteriet. När val ändå måste göras så kan barnfamiljer och ensamma mammor gå före. Man försöker även få en spridning i gruppen av flyktingar, i graden av utbildning till exempel, säger Leena-Maija Qvist.
Datumet inte fastslaget
- Vi arbetar ganska mycket enligt punkterna som Leena-Maija Qvist tog upp, säger invandrarsekreterare Petra Hed som koordinerar hjälpen för flyktingfamiljerna.
Datumet för när de sex familjerna anländer till Åland är inte bestämt än och just nu är det en hel del pappersarbete som ska göras. Familjemedlemmarna ska införsäkras och få personnummer bland annat. Det har redan ordnats med bostäder.
- När de kommer blir det inte något stort välkomnande, jag möter dem tillsammans med Röda korset. De får landa först, men sedan ska en välkomstfest hållas, säger Petra Hed.
Många kommer att vara engagerade i flyktingfamiljerna, som socialförvaltningen i Mariehamn, skolor och dagvård. Men även olika avdelningar inom ÅHS, polisen, gränsbevakningen, Medis, arbetsförmedlingen och dessutom frivilliga organisationer.
Ålandstidningen