Ålandstidningen skjuter fram sin satsning på webb-tv.
- Det finns klokare och viktigare saker att göra, säger Ålandstidningens vd Dan-Johan Dahlblom.
WEBB-TV Tidigare i år meddelade Ålandstidningen att man har för avsikt att lansera webb-tv. Nu senareläggs satsningen.
- Vi har utrett frågan och följt konkurrentens premiär. Vår slutsats är att det finns klokare saker att satsa på, säger Dahlblom.
En tv-pudel, alltså?
- Jag tror det är en styrka att också våga ändra beslut.
Tungrodd produktion
Han utesluter ändå inte att tidningen i framtiden satsar på rörlig bild.
- Webb-tv växer i omvärlden. Inom några år tror jag vi har webb-tv. Men nu är det inte det vi skyndar mest med.
Däremot säger Dahlblom att han inte alls tror på att bygga upp en tungrodd apparat för produktion av traditionell tablå-tv via Smedsböle. Han pekar på att Aftonbladet nyligen la ned sin kanal TV7 efter att den blött ekonomiskt.
- Det är svårt att få lokal-tv att bära sig, inte ens en av Nordens ledande mediakoncerner lyckas. Det mesta talar för att det inte heller kommer att göra det här på Åland.
Dyrt för annonsörer
Han tror att förklaringen ska sökas i annonskundernas vardag.
-Det blir för dyrt för annonsörerna att gå ut mot en liten lokal publik via tv-reklam som är dyr att ta fram. Lokaltidningen eller webben är mer prisvärd och ger flera kontakter.
Nya Åland verkar fortfarande tro att det går, i förrgår fick man ju också 200.000 euro i bidrag för det?
- Det säger det mesta. Trots landskapsbidrag och frikostiga injektioner från ägarna har sändningarna inte lyft. Det pekar på hur svårt det är att göra bra tv till rimlig kostnad. Vi tror att idéer ska bära sig själva för att vara intressanta.
6.000 tittare
Ålandstidningens chefredaktör Niklas Lampi säger att den riktigt spännande utvecklingen just nu i stället äger rum på nätet:
- Vår hemsida alandstidningen.ax har redan i dag över 6.000 besökare varje dag, det känns väldigt roligt och är resultat av att vi målmedvetet byggt ut sajten under året. Där och i tidningen blir det flera nyheter också under 2008.
Han tror att nätet, snarare än tv-rutan, har framtiden för sig.
-Redan i dag ser vi en utveckling där surfande delvis går om tv-tittande. På nätet är alla kung och drottning, det är inte en hallåa som är diktator. Man väljer fritt och behöver inte vänta ut tablåtider och långa program, säger han.
Ålandstidningen