Sjöfartsveteraner har kommit med förslaget att Pommern blir kvar i torrdockan, och att Algots varv görs om till museiområde. Det för att rädda Pommern vars skick bara blir sämre.
POMMERN I går överlämnade gruppen sitt medborgarinitiativ till stadsdirektör Bjarne Pettersson och stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn. Göte Sundberg, Karl-Johan Edlund, Ralph Sjöholm, Tore Johansson och Bengt Hellsten var på plats. Skrivit under har även Matti Lindstedt. Den enklaste lösningen för Pommern är enligt dem att fartyget blir kvar i torrdockan på Algots varv.
- Vi som kommer med förslaget representerar några av de stora rederierna och har erfarenhet av nitade fartygsskrov. Pommern är en symbol för den åländska sjöfarten, men vi har även ett nationellt och internationellt ansvar för att bevara Pommern, säger Göte Sundberg.
Allt sämre skick sedan 1959
Pommern har visat sig vara i sämre skick än man trodde innan reparationsarbetet påbörjades. Framtida bogsering till varv utanför Åland är uteslutet och bland annat trafikminister Runar Karlsson har tidigare sagt att permanent torrdocka kan bli Pommerns öde.
De engagerade herrarna ger exempel på andra kända fartyg som ligger i torrdocka, till exempel brittiska Cutty Sark och Great Britain.
- 1959 bogserades Pommern till torrdocka i Åbo. Sedan dess har fartygets kondition försämrats dramatiskt. Reparationer vart tionde år är nödlösningar och håller inte långsiktigt. Görs inget kommer Pommerns museala värde sjunka, säger Bengt Hellsten.
Argument mot varvet
Både Bjarne Pettersson och Johan Ehn håller med om att något måste göras och det snart.
- Reparationerna som gjorts har varit kortsiktiga, vi måste hitta en bättre lösning. Men hur den ska se ut behöver diskuteras, säger Bjarne Pettersson.
Att behålla Pommern på varvet är problematiskt enligt honom, varvet ägs inte av staden utan av Eckerölinjen.
- Placeringen i Västra hamnen är dessutom perfekt för Pommern, väl synligt intill Sjöfartsmuseet. Att bygga en ny torrdocka där blir omständigt och kostsamt, men det är en möjlighet vi måste titta på, tillägger Johan Ehn.
Han poängterar att det politiska intresset för Pommern är stort, det gäller bara att hitta ekonomiska resurser.
Det har tidigare diskuterats att bygga bostäder på området där varvet ligger nu, men det är Ralph Sjöholm skeptisk till. Hellre ska varvet fortsätta användas och byggas ut till ett museiområde med sjöfartsinriktning enligt honom.
- Med de föroreningar som finns vid varvet kan det bli en dyr sak att göra om det till ett bostadsområde.
Ålandstidningen