Telia Sonera klipper de luftburna telefontrådarna i glesbygden inom 2009.
Detta innebär att de knappa 1.000 kunderna på Brändö, Kumlinge, Kökar och Sottunga hänvisas till mobilen.
KOMMUNIKATION Telia Sonera förändrar sitt telefonnät i hela Finland. Flera fasta telefonlinjer i glesbygden kommer att läggas ned. Totalt berörs 53.000 abonnenter.
På Åland innebär detta att Brändö, Kumlinge, Kökar och Sottunga, som tillhör Telia Soneras marknadsområde, blir utan fast telefonnät.
Orsaken till att man gör detta är att underhållet av stolpar och ledningar är kostsamt, förklarar Harri Hällström, Telia Soneras områdeschef på Åland.
-De är dessutom i dåligt skick, säger han.
På Åland berörs omkring 1.000 kunder.
Endast mobilnät
I somras höjde Telia Sonera månadsavgiften för den fasta telefonen för att kompensera för kostnaderna för underhållet av linjerna.
-Det är ingen idé att satsa stora pengar på det fasta nätet när antalet abonnenter hela tiden minskar. Särskilt inte när det finns fullgoda alternativ, säger Harri Hällström.
De alternativ han menar är mobiltelefon och trådlöst bredband via 3G-nätet. Något som Telia Sonera just nu arbetar på att bygga ut. Investeringen är på mer än tio miljoner euro.
Men är inte de kostnaderna mer än underhållet av stolpar och telefonledning?
-Det här är en engångskostnad. Och i och med att antalet kunder på fasta nätet minskar är det som sagt inte värt att satsa på det fasta nätet.
Förbättrar täckningen
På flera platser i den åländska skärgården är det dålig täckning på mobiltelefonen. Därför har många oroliga redan hört av sig till Telia Sonera. Man är rädd att man inte ska kunna kontakta alarmcentralen om det behövs.
-Ändringen kommer inte att ske nu utan under en period på två år. Och vi håller på att bygga ut mobilnätet för att förbättra täckningen, säger Harri Hällström.
Innan det fasta nätet tas bort kommer en fullgod ersättning att finnas, försäkrar han.
-Det är klart att det alltid kommer att finnas små vita fläckar där man inte har täckning. Om man bor bakom ett berg till exempel.
Men även för dem ska det komma en lösning, säger Hällström.
-Det där får vi bedöma från fall till fall. Om det absolut inte går att få täckning kan man sätta upp en yttre antenn.
Vem står för den kostnaden i så fall?
-Om jag har förstått rätt så kommer Sonera att stå för den kostnaden.
Speciell telefon
Många äldre har ingen mobiltelefon och anser att de är svåra att förstå sig på och krångliga att använda.
För dem finns det "fasta mobiltelefoner" som ser ut som en vanlig telefon men går via mobilnätet, säger Harri Hällström.
-Skillnaden är att den inte sitter fast i väggen.
Kostnaden samma
Kostnaderna ska inte stiga särskilt mycket för enskilda personer, försäkrar Telia Sonera. Man skriver i sitt pressmeddelande att "Sonera och kommunikationsministeriets mål är att säkerställa att kunderna i glesbygden får rimligt prissatta och minst lika bra teletjänster som i dag".
-Nu har jag inte de exakta prisuppgifterna men det ska inte vara någon större skillnad mot i dag. Kostnaderna för att ringa med mobiltelefon har gått ned så pass mycket att de är ungefär lika som en fast telefon, säger Harri Hällström.
Det ska heller inte skilja särskilt mycket med det trådlösa bredbandet, säger han. Det är dock allmänt känt att kapaciteten med ett trådlöst bredband inte är lika stor som till exempel ett ADSL-bredband.
-Det är riktigt. Vi håller på att titta på den aspekten. Men en normal användare klarar sig nog med en megabits hastighet.
Försvårar distansarbete
Den åländska skärgården har de senaste åren försökt locka till sig företagare som ska distansarbeta från skärgårdskommunerna. Något som kan försvåras när Kökar och Sottunga inte har något annat bredband än det trådlösa. Brändö och Kumlinge drabbas inte på samma sätt då de lägger ut egen fiberkabel.
-Det är svårt att säga hur de drabbas av detta. Det finns säkert lösningar där också. Vi håller ju på att bygga ut det trådlösa bredbandet också, säger Harri Hällström.
Han säger att det heller inte är säkert att den fasta teleförbindelsen eller bredbandet försvinner överallt. I bykärnor som har ett bra nät, kan det hända att det får vara kvar, säger han.
-Det där får vi bedöma från fall till fall. Det vi i första hand vill få bort är de långa telefonlinjerna där det bara är en kund på flera kilometer. Där lönar det sig inte, särskilt när nästan alla ändå har en mobiltelefon.
Fullgoda alternativ
Innan 2009 är slut ska Telia Sonera ha genomfört sin förändring.
-Men man behöver inte vara orolig. Det fasta telefonnätet ska ersättas med fullgoda alternativ innan dess, säger Harri Hällström.
Han säger också att detta inte är något unikt. Liknande förändringar sker på fler platser än i Finland.
-Flera telefonbolag tar bort det fasta nätet i glesbygden.
Matilda Andersson