Bland skärgårdsborna är det oroligt. Man vet ännu inte vad Telia Soneras beslut innebär, men många är besvikna över beskedet.
-Vi är jättebesvikna. Nu försvinner grundtryggheten för de äldre, säger Kerstin Lindholm på Sottunga.
Tidigare artiklar
Skärgården blir utan fasta telefonlinjer (21.2.2008; Nyheter)
KOMMUNIKATION Det är ännu svårt att säga hur Telia Soneras beslut kommer att slå, om det kommer att förändra förutsättningarna för skärgårdsborna.
Skärgårdsutvecklare Christian Pleijel säger precis det. Han skulle helst ha velat se hur det fungerar någon annanstans först så att man kan utvärdera det.
-Det vore intressant att se hur det trådlösa bredbandet fungerar. Kanske man inte ska vara alltför teknikfientlig innan man vet. Det är ju dumt om man försöker hålla kvar i det gamla om det nya är bättre, säger han.
Det han kan se som ett problem är den dåliga täckningen för mobiltelefoner. Han bor på Kökar där det fläckvis är omöjligt att ringa från en mobiltelefon.
-Det beror på vad man har för abonnemang. Jag som har GSM Åland har sämre täckning än de som har Telia Sonera, säger Christian Pleijel.
Han säger att den här frågan troligtvis kommer att diskuteras i skärgårdsnämnden framöver.
Besvikna
Sottungaborna är inte särskilt positiva till förändringen. När de fick förhandsbeskedet om detta blev många besvikna, säger Kerstin Lindholm, Sottungabo och skoldirektör för södra skärgårdens skoldistrikt.
-De jag har pratat med är upprörda. Självklart är jag besviken över beskedet. Det här drabbar ju särskilt de äldre som har svårt att ta till sig den nya tekniken. De förlorar ju grundtryggheten med den fasta telefonen, säger hon.
För några år sedan fick bland annat Sottungaborna möjlighet att till ett förmånligt pris byta ut sina fasta telefoner mot "fasta mobiltelefoner", berättar Lindholm.
-De som inte bytte då tvingas ju göra det nu. Det känns inte särskilt bra.
Fungerar trådlöst?
Att ADSL-bredbandet försvinner har också väckt besvikelse på Sottunga.
-Ett trådlöst bredband kommer ju aldrig att komma upp i samma hastighet som ett som går via det fasta nätet, säger Kerstin Lindholm.
Hon tror också att det är osäkert om ett trådlöst bredband kommer att nå ut till småöarna utanför huvudön.
-Man vet ju inte om det kommer att fungera på Husö, Kykogårdsö och Finnö.
Drabbas mindre
Brändö och Kumlinge drabbas inte lika hårt som Kökar och Sottunga. I och med att de kommunerna för närvarande bygger ut ett fibernät kommer många av problemen som Telia Soneras beslut kan innebära att lösas.
-Man kommer att kunna ringa via fibernätet. Det ska fungera som en fast telefon, säger Jim Eriksson, kommundirektör i Kumlinge.
Han tror att detta kommer att leda till att ännu fler vill ansluta sig till fibernätet.
Att Telia Sonera väljer att satsa på trådlöst bredband tycker Jim Eriksson är ett dåligt beslut. Trådlöst kommer aldrig att slå fiber, säger han.
-1 megabit per sekund, som Telia Sonera lovar sina kunder, är skitdåligt jämfört med fiber. Med den hastigheten kan man inte titta på bredbands-tv och det kommer att ta jättelång tid att skicka stora bildfiler eller ladda ner musik eller filmer, säger han.
I och med detta tror han att de som distansarbetar drabbas hårt.
-Jag måste säga att vi är ännu gladare nu över att vi valde att satsa på det här projektet, säger Jim Eriksson.
Matilda Andersson