Skärgårdskommunerna kan få möjlighet att handha vissa av polisens uppgifter, som att lämna ut körkort och tillstånd för fester.
I Malax finns en utvecklad modell av detta som är både välfungerande och uppskattad.
POLIS Idén om ett samarbete mellan polisen och skärgårdskommunerna kläcktes ursprungligen av Brändös kommundirektör John Wrede. Det togs upp på skärgårdsnämndens möte förra veckan.
Skärgårdsutvecklare Christian Pleijel fungerar som sekreterare i nämnden. Han tog snabbt kontakt med polisen för att höra om idén var möjlig att genomföra.
- Polismästare Camilla Hägglund var väldigt positivt inställd med en gång och tyckte att det var en utmärkt idé, säger han.
- För skärgårdsbor kan det ta upp mot sex timmar om man har ett ärende hos polisen, beroende på var man bor. Ska man till exempel skaffa körkort måste man göra flera personliga besök hos polisen innan allt är klart. För alla skärgårdsbor sammantaget handlar det om tusentals timmar i restid, säger Christian Pleijel.
Körkort och fester
Camilla Hägglund kommer att inleda en utredning om servicepunkter i skärgården där vissa polisärenden kan tas om hand.
- Vi hade börjat utreda det redan innan skärgårdsnämnden tog kontakt.
Personal på kommunkansliet kunde ta emot ansökningar för att sedan skicka dem vidare till polisen i Mariehamn och sedan lämna ut handlingarna, som körkort och ID-kort. Även tillstånd för att ordna privata fester på ungdomslokaler kunde ordnas utan att festarrangörerna behöver åka in till Mariehamn.
- Pass går däremot inte att överföra till kommunerna, säger Camilla Hägglund.
På Föglö och Kumlinge finns poliskanslier, men på Kumlinge är innehavaren för tillfället tjänstledig.
I flera kommuner på fastlandet har man liknande servicepunkter. Pekka Melleri är polischef i Korsholm och berättar om hur det fungerar kommunerna kring Vasa stad där det centrala polishuset finns.
- I Malax har man ett mycket utbyggt samarbete där kommunen, polisen, FPA och arbetskraftsbyrån deltar. Det är ett kansli med egen personal som verkar enligt särskild samservicelagstiftning. Det har fungerat väldigt bra, det är smidigt för kommuninvånarna att göra olika ärenden på samma gång.
Enklare åländsk modell
Camilla Hägglund har diskuterat med Pekka Melleri om hur en modell för den åländska skärgården kunde se ut. Dessutom har äldre konstapel Anita Strandberg vid Ålands polismyndighet besökt Korsholm för att se hur det fungerar i praktiken. Hon har tidigare bland annat verkat som ensam polis på Kökar.
- Vi har konstaterat att de åländska kommunerna behöver en förenklad modell av det man gör i Malax, Pekka Melleri.
En finländsk polisreform som kräver att antalet polisinrättningar minskar från 90 till 24 stycken är på kommande.
- Även antalet servicebyråer kan komma att minska. Det här samarbetet är ett sätt att förhindra att sådan service försvinner från kommuner som Malax. Kanslierna är väldigt uppskattade och välbesökta, säger Pekka Melleri.
Polismästare Camilla Hägglund kommer inom kort att ta upp frågan om polissamarbete med skärgårdskommunerna.
- Vi kommer att jämföra olika fastländska modeller.
Ålandstidningen