Det senaste exemplaret av arbetsförmedlingens "Jobb på Åland" är en riktigt tjock lunta. Bristen på arbetskraft var ovanligt stor förra året och är lika stor i början av 2008. Värst är det för vården och IT-branschen att hitta tillräckligt med personal.
ARBETE - Förra året kunde vi se att antalet lediga platser var högre än snittet och att det var stor brist på arbetskraft. Så ser det ut fortsättningsvis nu i början av året, säger vikarierande myndighetschef Casper Wrede på arbetsförmedlingen.
Delar av platsannonsluntan består av sommarjobb, tiden är inne för att ordna med sommarjobbet nu. Inom vården och restaurangbranschen är behovet av sommarpersonal väldigt stort.
Ålandstidningen skrev nyligen om ÅHS som behöver 100 vikarier. Ledningen oroar sig för att kliniker tvingas stänga om man inte får tag på personal.
Men brist på arbetskraft finns även för ordinarie jobb särskilt inom vården och IT-branschen.
- De branscherna har en väldigt stor efterfrågan på personal som är svår att möta, vilket är oroande. Dessutom finns det efterfrågan på timmermän och svetsare, säger arbetsförmedlare Carita Byman.
Hon har även sett en liten ökad efterfrågan på arbetskraft inom industrierna.
Ingen lärarbrist
- Det finns många möjligheter att få jobb nu, även om det förstås beror på vilken utbildning man har och vilka jobb man söker, säger Carita Byman.
Ett antal jobb inom landskapet och lärarjobb är utannonserade.
- Det kan delvis bero på tillfälligheter, den här tiden på året brukar det utannonseras många tjänster. Lärartjänsterna är ofta ettåriga och blir utlysta automatiskt. För några år sedan var det lärarbrist, men det skulle jag inte säga att det är nu.
Stigande svensk arbetslöshet
I går kom det rapporter från arbetsförmedlingen i Sverige om att arbetslösheten väntas stiga under 2008, särskilt bland unga. I januari hade svenska arbetsförmedlingen lägst antal jobb att erbjuda på över ett år.
Vänder ni er till Sverige för att hitta arbetssökande?
- Vi försöker ständigt sprida information om våra lediga jobb utanför Åland. Inflyttning behövs och pågår hela tiden, både vi och andra anstränger oss för att inflyttningen ska öka, säger Casper Wrede.
Carita Byman förklarar att AMS hjälper arbetsgivare att få sina lediga tjänster utsatta på den svenska arbetsförmedlingens hemsida, under en begränsad tid. Alla lediga platser som läggs ut på nätet är dessutom sökbara via arbetsförmedlingen på finska sidan.
- Många söker på egen hand med hjälp av vår hemsida. Men det är alltid bra att vara anmäld hos oss, även när man ska byta jobb. Ibland hör arbetsgivare av sig för att få ett urval av sökande med rätt kompetens, det är något man bara får ta del av om man är anmäld som sökande.
Ständig jakt på IT-personal
ARBETE Går man in på arbetsförmedlingens hemsida kan man se att Eget, Crosskey och Quedro har annonser ute just nu.
- Personalbristen är ett stort problem för oss. Vi har konstant olika arbetsprofiler ute och söker ständigt personal med rätt kompetens, säger Egets vd Stefan Pettersson.
Utvecklare och programmerare är den stora bristvaran just nu. Eget söker personal både till kontoret i Mariehamn och i Helsingfors.
- Vi måste profilera oss som en attraktiv arbetsplats. Det handlar inte bara om lön utan även om sociala förmåner som friskvård och försäkringar till exempel. Vi kan även erbjuda en internationell miljö.
Svårt locka till Åland
Att vara långt framme med information på nätet är viktigt enligt Stefan Pettersson, både på den egna hemsidan och på rekryteringssajter.
- Det är inte så enkelt att locka folk att flytta till Åland. Men vi har många inflyttare i personalen och vissa har ingen tidigare anknytning till Åland.
IT-företaget PBS har inga lediga platser utannonserade just nu, men hittills i år har man redan tillsatt två nya tjänster.
- Vi är ständigt på jakt efter personer med rätt spetskunskap även om vi inte har tjänster ute. Java-programmerare söker vi särskilt efter, säger Sofia Janson som är personalansvarig.
Hon har nyligen kommit tillbaka från en rekryteringsmässa i Åbo där även Eget deltog.
- Flera av de utexaminerade jag träffade var intresserade av oss och kunde tänka sig att komma till Åland. I Åbo är det svårt att få IT-jobb nu.
Enligt Sofia Janson klarar sig PBS med den personal man har, men bristen på arbetskraft är ändå kännbar.
- När vi får in nya ordrar från kunder händer det att arbetet fördröjs och att projekt kan hamna på kö för att det är svårt att få tag på folk.
Ålandstidningen