KONST "Naturnära skildrare i trä" heter utställningen och den tar fasta på snideriet. Men här finns också exempel på hans tidiga måleri, han tog en brevkurs i det.
- Men han upptäckte att hans talang satt i snidandet och det blev hans uttrycksmedel, säger konstintendet Susanne Procopé Ilmonen.
Men majoriteten av allt som visas här tillhör Vårdö kommun. När Runar Salminen dog 1989 var han barnlös och systersonen som ärvde honom erbjöd kommunen att köpa.
- Så här i efterhand måste man säga att det var väldigt klokt att kommunen gjorde det, säger Victoria Lundgren som är kommunens bibliotekarie.
Och även om kommunen inte kan ställa ut Salminens arbeten så är de i tryggt förvar i förråd i hemkommunen.
- Under sommaren visades en mindre Salminen-utställning i Peggys café och den var välbesökt, över 600 såg den, påpekar hon.
I hemkommunen är han inte bortglömd, det finns många som har minnen av honom.
Och senare i höst skriver Linda Wiktorsson-Lång om honom i den Wårdö-krönika som ges ut, säger Victoria Lundgren.
Utvecklingslinjen i snideriet går från smått till stort format, från föreställande mot mer abstrakt.
Han började med att göra fåglar i litet format och mycket naturtrogna vettar, som sålde mycket bra. Salminen var en hängiven fågelskådare och tidigt ekologiskt medveten. Det vet alla som läst hans diktsamlingar, utgivna hos Schildts.
–Han var också ofta ute i skogen tillsammans med Lennart Grunér och samlade ägg, båda samlade och de brukade jämföra samlingarna, säger Victoria Lundgren.
Tidigt började han också snida människor, ofta med lokala personligheter som modell.
På senare år började han skapa av trädformer han hittade i naturen och byggde vidare på. De verken är större i formatet.
Utställningen öppnas i kväll av Katarina Gäddnäs och på fredag dagtid blir det ett möte kring konst där Douglas Lindén från Vårdö berättar om konstnären.
Utställningen är kvar i museet till och med den 25 november.
Läs hela artikeln i dagens tidning.
Ålandstidningen