En säljledare på Posten sades upp och har nu tagit sin arbetsgivare till rätten, han hävdar att uppsägningen saknar rättslig grund. Posten menar däremot att mannen misskötte sitt arbete och att uppsägning var den enda lösningen.
TINGSRÄTT Tvisten mellan en anställd och arbetsgivaren Posten var uppe i tingsrätten i onsdags.
Mannen hade arbetat som säljledare på filateliavdelningen sedan 2004. Den 30 januari 2006 blev han uppsagd efter att några månader tidigare fått en skriftlig varning av sin chef.
Det är mannens fackförbund som tagit frågan vidare till tingsrätten och som står för advokatkostnaderna. Den avskedade mannen företräds av advokat Marcus Blomfelt och enligt honom att finns det inte tillräcklig grund för uppsägning. För det krävs att en anställd ska ha visat allvarlig underlåtelse i sitt arbete och det hade inte mannen gjort enligt Marcus Blomfelt.
Mannens krav på kompensation är två årslöner.
Frimärken försenades
Posten företräddes av advokat Daniel Widman och han lade fram grunderna för uppsägningen.
Enligt arbetsgivaren bar säljledaren ansvaret för att ett antal frimärkslanseringar försenades och även för vissa annonsförluster. Mannen gjorde inte sina arbetsuppgifter i tid och han informerade inte heller sin överordnade om problemen. Samarbetsproblem nämndes också från arbetsgivarens sida och att mannen återkommande arbetat för lite per dag.
Daniel Widman påpekar att en arbetsgivaren inte ska behöva kontrollera att en person i chefsställning sköter sitt arbete.
Den avskedade mannen förklarade de korta arbetstiderna med att han deltagit i olika mässor och tagit ut flextid. Han menade att delar av kritiken mot arbetsuppgifter han inte gjort handlar om en period när han var sjukledig och då var det andra som skötte hans arbete. Dessutom påpekade han att de försenade lanseringarna berodde på material som andra inte levererade i tid. Samarbetsproblemen tillbakavisade han också.
Kunde inte omplacera
Lagen som reglerar uppsägningar säger bland annat att det måste finnas vägande sakskäl för att avskeda någon. Den anställde måste få en varning före uppsägningen och en möjlighet att ändra sig. Sjukdom får inte ligga till grund för ett avskedande och arbetsgivaren måste i första hand försöka omplacera personen i fråga.
Säljledaren var positiv till en omplacering men Posten uppger att det saknades möjlighet till det.
Domen är klar den 23 januari.
Ålandstidningen