När OX2:s Ålandschef Anders Wiklund beskriver vad som för ett tag sedan utspelade sig söder om Åland låter det som en scen hämtad ur en James Bond-film.
Under två år har bolaget utvecklat ett eget säkerhetskoncept som skulle kunna användas vid en framtida vindkraftsanläggning i Östersjön. I september var det så dags att testa det hela live.
Platsen som valdes var Lilla Båtskären och runt det området byggdes först ett ”virtuellt stängsel” upp. Det med hjälp av flera marknadsledande teknikleverantörer.
– Vi placerade ut den senaste civilklassade tekniken av radar, av långdistanskameror, sonarhydrofoner och så kallade DAS-system (distribuerar radiosignaler via nätverk av små antenner på strategiskt utvalda platser, reds. anm.). Sedan skickade vi in drönare, undervattensrobotar, dykare och snabbgående fartyg för att se om dessa kunde upptäckas runt turbinerna, säger Anders Wiklund.
Enligt bolaget var försöket lyckat, med hjälp av den tekniska utrustningen identifierades alla experimentets ”hybridhot”.
Gemensamma intressen
I diskussionen kring etableringen av havsbaserad vindkraft ställs ofta försvarsmaktens intressen mot energibolagens. För vilken påverkan har egentligen etableringen av den här vindkraften på sådant som till exempel radarsystem eller signalspaning?
Det är dels för att visa hur vindkraftparkerna kan hjälpa försvaret med övervakningen av områden ute till havs som bolaget tagit fram det här konceptet, dels har det gjorts av rent egoistiska skäl.
– När du bygger en vindpark för tolv miljarder euro vill du själv ha kontroll över vad som händer i den. Du vill övervaka hur det ser ut i området så att du inte får problem, säger Anders Wiklund.
– Tekniken vi använt gör att vi inte riskerar att få kablar avslitna eller att det kommer dykare dit som gör något illa. För vår egen del ser vi att vi med den här tekniken kan känna oss trygga när vi bygger vindkraft till havs.
Sitter på datan
Säkerhetssystemet har demonstrerats för olika myndigheter – bland dem försvarsmakten – och till ett informationstillfälle som ordnades i Helsingfors dök 80 personer från åtta olika länder upp.
– Vi är de enda i hela världen som gjort det här, förklarar Anders Wiklund den uppmärksamhet satsningen rönt.
Nyligen stoppade Sveriges regering planerna på 13 vindkraftsparker i Östersjön på grund av försvarsskäl.
– Det man säger från svenska försvaret att inte går ... vi har ju testat det här och sitter på 50 terabyte data på hur det fungerar, säger Anders Wiklund.
Vad gör ni med materialet?
– Detaljer ur det, som exakt hur tekniken fungerar, får vi inte lämna ut. Det har myndigheterna varit väldigt tydliga med. Men vi berättar gärna om det vi kan.
OX2 får utreda kabeldragningar
ÅMHM ger Noatun Nord rätt att göra undersökningar på andras vattenområden i Brändö.
OX2 står bakom det som kallas Noatun Nord-projektet – det vill säga planen på en storskalig havsbaserad vindkraftspark norr om Åland.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har i veckan beviljat bolaget det miljötillstånd som behövs för att OX2 ska kunna utreda möjligheterna att anlägga anslutningskablar och -rörledningar för el respektive vätgas från en framtida park till en anslutningspunkt i Finland.
Tillståndet omfattar bland annat skanningar av havsbottnen samt provtagningar, visuella iakttagelser och provfiske.
OX2 har tre år på sig att göra undersökningarna från det att beslutet vunnit laga kraft.
Annika Kullman