Stadens helägda bolag Enerexit har i uppdrag att avveckla och sälja den gamla reservkraftsdieseln på Klinten med tillhörande anläggningar.
Saneringen av det gamla oljelagret, som är inrymt i ett bergrum, har visat sig vara mycket mer krävande än man förutsett. Kostnaden befaras nu bli betydligt högre än vad som budgeterats för ändamålet.
– Jag tror den första uppskattningen låg på 50.000 euro, men offerten för rengöringen av grottan var på 76.000. Ju längre ned man kommer, desto mer omfattande har projektet blivit, med spolning av väggar, grus som ska grävas ut och tvättas och så vidare, säger Tage Silander.
Utreder kostnaderna
Han understryker att man ska följa de regler som gäller och ÅMHM:s riktlinjer för saneringen.
– Staden tar naturligtvis sitt ansvar. Det gäller även de leverantörer som anlitats, oavsett på vilka grunder det skett. Eftersom projektet vuxit så har kostnaderna ökat och vi har nu begärt en sammanställning. På stämman redovisades en kalkyl, men vi behöver mera kött på benen.
Stadsstyrelsen beslöt i torsdags att man behöver få insyn i bolagets ekonomi och gav stadsdirektören fullmakt att beställa en revisionsrapport. Inför stämman gav stadsstyrelsen direktiv om ett ägarbeslut som innebär att stadsdirektör Barbara Heinonen och ordförande Tage Silander ska få tillgång till bolagets redovisning.
Enerexit höll i går en extra bolagsstämma för att förankra besluten i bolaget.
– Stämman tog de besluten och med en rapport från bolagets ordinarie revisor så får vi en opartisk bild av läget, säger Tage Silander.
Mera kapital krävs
Vid stämman beslöts även att ett nytt möte ska hållas på måndag, där de vidtagna åtgärderna ska gås igenom och beställningarna förankras.
– Efter det planerar vi en ny extra bolagsstämma. Då har vi en uppfattning om kostnaderna för att fullfölja miljöåtgärderna och då kan bolaget göra en formell anhållan om mera pengar, förklarar Tage Silander.
– Omfattningen av saneringen är en överraskning för alla och det måste till nya anslag. Någonstans ska pengarna tas, om det blir ur stadens kassa eller via Mariehamns energi är öppet. Det blir sannolikt en fråga för stadsfullmäktige.
När det gäller bolagets primära uppdrag, försäljningen av den gamla Wärtsilädieseln, är läget oförändrat trögt.
– Avsikten var att sälja den till ett pris som skulle täcka demonteringen. I ett skede fanns en ganska optimistisk prisbild som byggde på att vi skulle hitta rätt köpare. Nu måste vi snart ta ställning till om vi ska ge upp försöken och avyttra den som skrot i stället.
Bolagets styrelseordförande vill inte kommentera fredagens bolagsstämma.
Jonny Mattsson