I går berättade Ålandstidningen hur mycket pengar de invalda lagtingsledamöterna satsade på sina kampanjer, och varifrån pengarna kom.
I dag tar vi oss an fullmäktigeledamöterna ute i kommunerna.
Eftersom många politiker sitter både i lagtinget och i fullmäktige, och finansieringen gällande båda val redovisas på samma blankett, listar vi i dagens tidning endast de fullmäktigeledamöter som inte också sitter i lagtinget eller i landskapsregeringen.
Den som lade mest pengar på sin valkampanj av de personer som endast ställde upp i kommunalvalet var Barbro Sundback (S) i Mariehamn. 4.461 euro kostade hennes valsatsning och finansieringen tog hon helt ur egen ficka.
– Det där går lite på känsla. Jag har inga arvingar och ingen försörjningsplikt, det är bara katten och hon äter mindre för varje år.
Inför valet kände Barbro Sundback ett behov att berätta vad hon vill göra om hon skulle väljas in i stadsfullmäktige ännu en gång.
– De flesta som röstar på mig känner väl till vad jag står för, men jag ville vara lite mer specifik. Jag ville också testa olika medier och mina reels (korta videor på sociala medier reds. anm.) fick jättestor spridning.
Strax under gränsen
Stadsfullmäktigeledamoten Tom Forsbom (MSÅ) har förvisso redovisat lite högre kostnader, 4.675 euro, men han ställde upp i båda valen.
– Jag har i praktiken satsat de pengar jag fått i arvode från stadspolitiken de senaste fyra åren. Jag gör inte det här på grund av pengarna, utan det är ett stort samhällsintresse för mig, säger han.
Syftet med att de invalda ska redovisa siffrorna är bland annat att öka öppenheten kring vilka eventuella bindningar kandidaterna och de politiska föreningarna har. Alla bidragsgivare som gett över 500 euro ska redovisas. De tre företag som bidragit med pengar till Tom Forsboms kampanj har vardera betalat 499 euro.
Är det du själv som föreslagit den summan eller är det företagen själva som begärt att få vara anonyma?
– Företag vill inte vara med och berätta att de stöder någon politiskt. Inte berättar alla heller vilka föreningar de ger stöd till. Det är ett val från deras sida. Sedan har jag själv ganska många företag, så man kan ju räkna ut resten ...
Bland de invalda stadsfullmäktigeledamöterna var det endast tre – Bert Häggblom (Ob), Anna Alén (Lib) och Emil Sandström (C) – som har redovisat att deras kampanjer kostade noll euro. Övriga kandidater satsade från mellan 50 euro – Johan Ehn (MSÅ) till exempel – till de 2.209 euro som Julia Stenius (MSÅ) lade ut. Peter Enberg (MSÅ) har å sin sida redovisat en finansiering på 2.050 euro, varav 1.650 ur egna medel och 400 från företag.
Ur egna fickor
Om majoriteten av Mariehamnspolitikernas redovisat åtminstone mindre kostnader ser det annorlunda ut i Sottunga och Brändö. Där anger samtliga kandidater att de inte lagt en cent på att synas eller få fram sitt budskap före valet. En tredjedel av Jomalapolitikerna har också redovisat ”noll euros-kampanjer”, bland dem Dennis Jansson (MSÅ) och Carina Aaltonen (S).
Bland de som bara kandiderat i kommunvalet – eller som kandiderat i båda val men inte kommit in i lagtinget – finns det några namn som sticker ut i landsbygdskommunerna vad gäller finansieringen.
Lemlänningen Yvonne Sundbom Korpi (ÅF) finansierade sin valkampanj med 1.928 euro, medan Peggy Eriksson (ÅF) i Jomala gick in med lite mindre än så, 1.716 euro. Jomalabon André Karrings (MSÅ) kampanj gick på 1.460 euro, en summa han liksom Sundbom-Korpi och Eriksson, stod för själv.
Fackförbundet JHL har finansierat flera av sina medlemmar. Av Sundsbon Mia Schüttens (MSÅ) valfinansiering på 1.500 euro stod till exempel förbundet för 1.300 euro.
Inte lämnat in
Några av de andra som redovisat kostnader över 500 euro är mariehamnaren Elias Lindström (1.069 euro), Vårdöbon Matilda Björklund (538 euro), finströmaren Freddie Forsman (800 euro), Jomalabon Nina Viktorsson (725 euro), lumparlänningen Pia Eriksson (778 euro) och Gunnar Westling (849 euro) från Saltvik.
Trots att kommunpolitikerna skulle ha lämnat in redovisningarna i fredags saknas fortfarande en hel del. Från Kökars fullmäktigeledamöter fanns under gårdagen till exempel inte en enda redovisning utlagd på sidan val.ax.