Sunds omsorgsnämnd och utbildningsnämnd ska slopas från 2024, och deras uppgifter överföras till kommunstyrelsen. Det föreslog Erik Schütten, Johan Lindholm och Ann-Charlotte Nyman samt ersättare Mia Schütten från Sunds kommunfullmäktige i en motion i höstas.
I motionen föreslås också att Byggnadstekniska nämnden blir en renodlad byggnadsnämnd, och att tekniska ärenden överförs till kommunstyrelsen.
Syftet med reformen är en mer effektiv och tydlig beslutsorganisation.
Antalet ärenden som behandlas i nämnderna har successivt minskat. Enligt kommundirektör Andreas Johansson brukar omsorgsnämnden och utbildningsnämnden ha två möten vardera per år, oftast i samband med att man behandlar verksamhetsberättelsen och budgeten för den egna verksamheten. Byggnadstekniska nämnden har runt tio möten per år.
Andreas Johansson tycker att en nämndreform är rätt väg att gå, och föreslog därför det inför kommunstyrelsens möte tidigare i veckan.
– Jag har påtalat att nämnderna enligt kommunens förvaltningsstadga i princip inte har några uppgifter i dag. Det är mot den bakgrunden jag har kommit till slutsatsen, säger han.
En resurs
Men nämnderna själva har tagit ställning mot motionen, och kommunstyrelsen ställer sig bakom dem.
Vid ett möte tidigare i veckan föreslog styrelsemedlemmen Lars-Johan Mattsson att motionen skulle avslås, och fick understöd.
– Vi diskuterade fram och tillbaka, jag fick understöd för mitt förslag. Vissa var lite mer ifrågasättande, men vi landade enhälligt i det här beslutet, säger han.
– Huvudorsaken är att nämnderna själva anser att de har en uppgift. Det handlar också om beslutsgången. När ett förslag har gått via en nämnd vet man att det har behandlats av personer som är insatta och intresserade av sitt område. Det gör att det som styrelsemedlem känns tryggare att fatta beslut.
Är det motiverat att ha kvar nämnder som bara har två möten per år?
– Antalet möten går upp och ner. Till viss del kan det också bero på hur mycket uppgifter man ger åt nämnderna. Vi i styrelsen och fullmäktige borde kanske lära oss att utnyttja nämnderna mer till beredningar som rör deras områdena. Nämnderna borde ses som en resurs och inte en belastning.
Det har också lyfts att det är en utmaning att hitta förtroendevalda till alla nämnder.
– Åtminstone har Centern i Sund inte haft några bekymmer med det.
Lars-Johan Mattsson menar att nämndreformen inte är en stridsfråga, men att det helt klart finns två sidor som tycker olika.
– De som skrev motionen anser uppenbarligen inte att vi ska ha kvar nämnderna. Jag upplevde att vi i styrelsen var rätt så eniga, men nu är det upp till fullmäktige att besluta, säger han.
”Inte alltid man tycker lika”
Andreas Johansson säger att han är inte förvånad över kommunstyrelsens beslut.
– Jag hade en föraning om det. Men jag accepterar alltid när det blir på ett annat sätt än vad jag tycker.
Nämnderna uttrycker själva att de vill fortsätta existera, hur ser du på det?
– Det är viktigt att man beaktar alla aspekter så att man inte fattar ett överilat beslut. Jag har full respekt för nämndernas åsikt i saken, det är inte alltid man tycker lika, säger Johansson.
Kommunens äldreomsorgschef, kommuntekniker/byggnadsinspektör och utbildningschef har tillfrågats om sin åsikt om reformen, och uttrycker i varierande grad sitt gillande. Man ser en nackdel med att inte ha nämnden som sitt bollplank, men tror samtidigt att det kan vara en fördel att kunna ta diskussioner och frågor med styrelsen direkt.