DET GÅR inte att förneka längre. Den åländska konjunkturen är i likhet med övriga Europas definitivt på väg ner. Allt fler företag i allt fler branscher har problem med att öka eller ens bibehålla sina intäkter, och då återstår bara inbesparingar.
Det är verkligheten vi lever i just nu, och lite tyder på att vi har det värsta bakom oss. Tvärtom lär det bli tuffare innan det vänder uppåt igen.
Ett sätt att möta detta faktum är att deppa ihop och bara inrikta sig på att försöka klara sig igenom krisen. Ett annat, mycket bättre sätt är att inse att det faktiskt är i lågkonjunkturer de största möjligheterna finns.
ALLA SOM jobbar inom den privata sektorn vet att när tiderna är som tuffast är kreativiteten i den egna verksamheten oftast som störst.
När de traditionella intäktskällorna sinar måste man helt plötsligt börja leta efter nya. Samtidigt börjar man vända på varenda cent: Hur kan vi göra detta effektivare och billigare?
Egentligen borde företag alltid ha ett stort fokus på att just hitta nya intäkter och höja effektiviteten. Men det behövs ofta lite tuffare tider för att den där riktiga intensiteten i detta arbete ska infinna sig.
SAMTIDIGT SOM befintliga företag ofta får fart på effektiviseringen under lågkonjunkturer finns den verkliga potentialen i de nya företag som kan skapas. En lågkonjunktur är det perfekta tillfället att börja bygga upp de företag som kan bli framtidens Viking Line, Ålandsbanken eller Chipsen.
Räntorna är för tillfället på historiskt låga nivåer. Efterfrågan på säkra placeringar är så stor att man i dag faktiskt måste betala för att ha pengarna på banken. Här finns det fantastiska möjligheter för de som vågar gå mot strömmen och ta en risk.
En lågkonjunktur frigör också mängder med resurser hugade entreprenörer kan dra nytta av.
När bolagen drar ner på personalen finns det helt plötsligt kompetenta människor som letar efter arbete. När fastighetsmarknaden svalnar finns det mitt i allt både en mängder fastigheter att hyra eller köpa för en billig peng, och byggföretag som står utan arbete.
Så är det med de flesta produktiva resurser i en lågkonjunktur – det finns helt plötsligt väldigt gott om dem till ett låg pris, oavsett om det gäller programmerare, kapital eller oljetankers. så möjligheterna finns, nu gäller det bara att någon utnyttjar dem.
SAMTIDIGT VISAR detta också hur viktigt det är att landskapet träffar rätt i sina stimulansåtgärder.
Finansminister Roger Nordlund sa i onsdagens tidning att man försöker ”hitta stimulansåtgärder som vi kan rikta mot de branscher som har svårigheter, men som det samtidigt är värt att satsa på och som kan ge intäkter i framtiden”.
För om man träffar fel är nämligen risken att man låser fast resurserna i företag och branscher som faktiskt inte är värda att satsa på, vilket tränger ut de nysatsningar som annars görs. Då tar man död på många av de möjligheter som uppstår i en lågkonjunktur.
Det är bra att det finns en medvetenhet om detta hos finansministern. Och samtidigt som landskapet mildrar nedgången bör man också passa på att undanröja så många hinder som möjligt för att genomföra olika former av nysatsningar och nyetableringar. För det är nu den framtida tillväxten skapas.
Ålandstidningen