- Det går för enkelt att flagga ut, anställningstryggheten försvinner.
Det tycker Dennis Sirviö som är ombudsman på Seko sjöfolk i Sverige.
Fler artiklar
Läs mer om utflaggningsfrågan
UTFLAGGNING Det är till Seko Sjöfolk de kommer att höra i framtiden, de anställda på Viking Lines XPRS. För svensk flagg betyder svenskt fack och svenska kollektivavtal. Men det svenska förbundet är inte glada över de nya medlemmarna som kommer inom kort.
- Personligen tycker jag att det inte är bra i längden att fartyg flaggar ut, säger Dennis Sirviö.
Han kallar den pågående utflaggningen för lättvindig.
- Det blir ingen trygghetsgrund för arbetskraften. Jag menar, vad händer när Finland förbättrar villkoren för sjöfarten? Ska man byta flagg igen?
Enligt Dennis Sirviö finns det en del moment i det svenska kollektivavtalet som rederierna föredrar framför det finländska avtalet.
- För det första har vi inga bemanningsavtal, det betyder att det inte behöver vara full personalstyrka hela tiden. Är det få passagerare kan man sänka personaltätheten.
Pensionsålder och ålderstillägg
I Sverige tillämpas heller inget system med provisioner för de anställda förklarar han. Avtalen om provisioner för de anställda varierar från båt till båt i Finland men Dennis Sirviö säger att det i snitt kan röra sig om en summa på drygt 50 euro per månad.
Personer som anställdes innan år 2001 i Finland har också ett ålderstillägg enligt Dennis Sirviö.
- Det rör sig om en automatisk löneökning på en fast procentsats per år. Den delen av avtalet skulle upphöra om ett fartyg flaggade svenskt.
Den som arbetar mer än fem år på ett svenskflaggat fartyg förlorar också sin rätt till den finska sjömanspensionen. För vissa grupper av anställda gäller att de kan gå i pension efter 30 års anställning. De som började tidigt inom sjöfarten kan gå i pension redan vid 55 år eller 60. I Sverige måste personalen däremot arbeta till det att de uppnår allmän pensionsålder.
Sammantaget tror Dennis Sirviö att det är detta som lockar med svensk flagg.
Viking Line har inte redogjort för sina motiv i detalj. Rederiets vd Nils-Erik Eklund redogjorde i gårdagens Ålandstidning att frågan om personaltäthet i alla fall har inverkat, frågan att fritt kunna välja spelentreprenör ombord är en annan orsak, förklarar han. Men de övriga punkterna ville han inte kommentera.
Tappar i anseende
Dennis Sirviö anser att arbetsgivaren måste ta sitt moraliska ansvar för att de anställda ska må bra.
- Det gör man inte när man flaggar ut.
Dessutom säger han att en utflaggning innebär tappat anseende.
- De svenska resenärerna ser vad som händer och tycker illa om det. Tänk bara vad Tallink/Silja förlorade efter ledningens härjande ombord för några år sedan. En utflaggning ser inte bra ut i kundernas ögon.
Däremot har han en förståelse över att internationella rederier vill ha en nationell spridning i flottan.
- Med en jämn fördelning skapar man sig också en jämn förankring i de länder företaget är verksamt i, säger han.
Tone Nordling