Kraftsamling är Sveriges ledord under ordförandeskapet 2008 i Nordiska ministerrådet. De samlar all kraft för att vässa nordisk konkurrenskraft, kreativitet, klimat och koordination. Sveriges generalkonsul på Åland, Bertil Jobeus, berättar hur.
NORDEN I år är det Sveriges tur. Ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet, som varar ett år åt gången och roterar mellan de fem nordiska länderna, ligger under 2008 på svenskarnas bord.
De vill vässa det nordiska samarbetet och har riktat in sig på fyra ord som börjar på bokstaven k: konkurrenskraft, kreativitet, klimat och koordinering.
Lättare att studera i Norden
Ordet konkurrenskraft innebär bland annat att undanröja alla gränshinder som fortfarande finns mellan de nordiska länderna.
- Fortfarande uppstår flera problem och många frågor när det gäller studenter, jobb, pension och andra regelverk, säger Bertil Jobeus, som i måndags presenterade Sveriges nordiska program i lagtingets auditorium.
Mycket av arbetet går ut på att lägga fram problemen på bordet och att bli bättre på att informera om olikheterna. Exempelvis ska en nordisk socialförsäkringsportal tas fram, där de olika ländernas socialsystem presenteras.
Locka de unga
Ordet klimat innefattar ett gemensamt nordiskt miljöhandelsprogram. Även en handlingsplan för energisamarbete inom Norden tas fram.
Ordet kreativitet handlar om nordisk kultur i skolorna.
-Många unga i dag vet mer om andra länders kultur än sina grannländers, säger Bertil Jobeus.
Därför ska en undersökning om ungas mediakonsumtionsvanor göras och förhoppningsvis ge svar på varför unga inte lockas av nordiska kulturproduktioner.
Dricker inte bara kaffe
Det fjärde och sista ordet koordination anser Jobeus vara nyckeln till ett bra fortsatt nordiskt samarbete.
-Många tror att representanterna vid nordiska sammanträden mest äter god mat och umgås, men att inte så mycket händer. Jag tror utbytet av erfarenheter under mer personliga samtal är viktigt, men att det är sant att vi måste bli mer konkreta.
Han efterlyser färre papper och en klarare struktur.
-Mötesrapporterna som skrivs är intressanta, men många politiker och tjänstemän har inte tiden att sätta sig in i en dansk text på 40 sidor. Det finns även många utskott som överlappar varandra. Kanske kunde de vara färre, konstaterar Jobeus.
Liz Lindvall