Efter en motion av Kristin Logoss Dzene (S) godkände i våras såväl stadsstyrelsen som stadsfullmäktige att Mariehamns stad inrättar en ny tjänst som talterapeut inom grundskolan. En talterapitjänst har varit efterfrågad inom skolväsendet och anses gynna de barn och elever som har tal- och språksvårigheter. Kostnaden beräknades till cirka 57.000 euro per år för stadens del.
En rekryteringsprocess inleddes före sommaren med ambitionen att anställa en person den 1 augusti.
– Rekryteringsperioden gick inte så bra så vi annonserade ut tjänsten igen under hösten och fick tag på en person som jag tror hade blivit riktigt bra, säger bildningschef Mikael Rosbäck.
Men förra veckan, tre veckor före jobbstart den 1 januari, meddelade hon bildningschefen per mejl att hon säger upp sig med hänvisning till personliga skäl.
– Det är lite bittert förstås, säger Mikael Rosbäck.
Snabb rekrytering
Genast samma dag satte han ut en ny annons för att snabbt kunna hitta en ersättare.
– Vi har två veckors ansökningstid, man kan alltid hoppas ha en ny person på plats i januari.
Fanns inga andra sökanden från tidigare omgång som hade varit intressant?
– Nej, det fanns ingen.
Talterapitjänsten inom Mariehamns stad ska också säljas till norra Ålands skolor. Som Ålandstidningen berättade nyligen har Norra Ålands utbildningsdistrikts fullmäktige godkänt att man köper in tjänster till en kostnad av 24.000 euro under nästa år.
– Att ha en talterapeut är ett sätt att stärka skolan och hur man jobbar med barn med olika form av språkstörningar, men mer på en gruppnivå, sammanfattar Mikael Rosbäck.
De elever som har tal- och språksvårigheter i dag, hur får de hjälp?
– Via det skolorna i dag kan erbjuda, som genom speciallärare och allmänna utbildningsinsatser bland lärarna. Men annars via Ålands hälso- och sjukvårds talterapi.