I staden transporteras avloppsvattnet till Lotsbroverket via 16 pumpstationer. Miljösamordnare Ulf Simolin berättar att alla stationer har larm installerade, vilket gör att man snabbt kan upptäcka och åtgärda driftstörningar.
Men ibland inträffar det som kallas bräddning – det vill säga att ledningsnätet överbelastas vid kraftig nederbörd eller tekniska fel på pumpstationerna. Då uppstår ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten, vilket förstås inte är till fördel för miljön.
”Med avloppsvattnet följer också virus och bakterier, vilka kan försämra vattenkvaliteten vid badplatser i närheten”, står det på stadens hemsida.
Behövs åtgärder
För att minska risken att det här händer – och särskilt vid strandnära pumpstationer – kan dessa förses med bräddningsbassänger, vilket nu alltså sker i Fiskehamnen. Även vid Lillängens bostadsområde har en bräddningstank byggts, den rymmer i sin tur 15 kubikmeter.
Ulf Simolin påminner om att alla kan bidra till att minska belastningen på ledningsnätet genom att inte spola ner saker som inte hör hemma i avloppet. Dit hör till exempel plastpåsar, tops och matfett:
”Toaletten är ingen soptunna.”