Tolv av 94 åländska sockerbetsodlare, 13 procent, vill fortsätta odla betor.
Av 1.878 odlare i hela landet fortsätter 1.066 men det är inte riktigt tillräckligt för att trygga sockerfabrikens existens. Om två veckor beslutas det om fabriken blir kvar.
NÄRINGSLIV "Vi är nöjda över att 1.066 odlare vill fortsätta och öka på sin odlingsareal, men för att kunna säkra en tillräcklig lönsamhet behöver vi fler odlare eller ytterligare ökningar hos dem som fortsätter", skriver Sucros vd Päivi Paakkarinen i pressmeddelandet i går om betodlingen.
De 1.066 odlarnas areal motsvarar 80.338 ton socker. Men eftersom Finlands kommande sockerkvot är 80.999 ton och eftersom en del odlare slutar varje år och väderleken dessutom påverkar skörden behövs fler odlare eller större arealer hos dem som odlar för att lönsamheten för den enda kvarvarande sockerfabriken i Säkylä ska tryggas.
Besked om två veckor
Sucros Ab ska nu tillsammans med sina ägare Danisco Sugar och Lännen Tehtaat förhandla om hur produktionen kan säkras. Inom två veckor utlovas beslut.
Att bara tolv av 94 åländska betodlare tecknar odlingskontrakt betecknar Lars-Yngve Johansson, ordförande i producentförbundets sockerbetsutskott, som väntat.
- På det möte vi hade för en tid sedan var det ju bara en som var säker på att fortsätta, säger han.
350 euro per hektar
Själv lägger han av. Han har passerat åldersgränsen, 65 år, för det nationella stödet. De som är under 65 år och fortsätter med betor kan räkna med 350 euro per hektar i nationellt stöd.
Den tunga biten för de åländska odlarna är transportkostnaden. De som finns längre än 130 kilometer från fabriken i Säkylä får stå för hela transporten själva. Säkylä ligger i södra Satakunda i sydvästra Finland.
- Vi ligger cirka 220 kilometer ifrån. Hade fabriken i Salo fått fortsätta hade odlingen varit kvar på Åland, säger Johansson.
I västra Saltvik
Han gissar att de tolv ålänningar som fortsätter i huvudsak finns i västra Saltvik. Det håller Tom Jansson i Laby i västra Saltvik med om. Han är en av dem som fortsätter.
- Jag tecknar kontrakt för två år i gången. Jag hoppas utvecklingen vänder så att efterfrågan stiger igen. Det behövs en sockerodling också i Finland, säger han.
Han odlar betor på 20 hektar. Det ger cirka 7,5 ton rent socker.
Antalet betodlare i hela Finland var tidigare 1.878. När 1.066 nu vill fortsätta betyder det att 57 procent gör odlingskontrakt. För Ålands del är det 13 procent som vill fortsätta medan 87 procent lägger av. Det är procentuellt den nästhögsta siffran bland regionerna. I östra Finland slutar 93 procent av odlarna men så har de också den längsta vägen till sockerfabriken.
Kerstin Österman