I mars i år beslutade landskapsregeringen (LR) att genomföra ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk i Ålands hav.
Detta skulle göras av fiskeribyrån vid LR och som ett undantag från EU:s regler om torskfiskestopp i Östersjön. Enligt projektplanen ska det forskningsbaserade fisket utföras av yrkesfiskare under övervakning av LR:s fiskeribyrå och det görs i samarbete med Naturresursinstitutet Luke. Huvudsyftet är bland annat att samla in data om torskens längd, vikt, kondition och föda för att få mer information om torskens status i Ålands hav. Detta mot bakgrund av att situationen för det östliga torskbeståndet i Östersjön är ansträngt.
Inte bara bifångst
Enligt landskapsveterinär Maria Borgström beskriver ansvariga för projektet vid LR verksamheten som ett kryphål. Hon menar att det finns anledning att tro att torskfisket som nu görs inte endast utgörs av bifångster av torsk, något som vore fullt lagligt enligt överenskommelsen i EU. I stället skriver hon att ”det finns anledning att tro att detta fiske görs som riktat torskfiske” och att det enligt projektets plan också ingår ett riktat provfiske.
Hon menar att det pågående forskningsprojektet omfattas av djurskyddslagen och att projektet saknar verksamhetstillstånd och projektgodkännande.
Till Ålandstidningen skriver Maria Borgström att hon inte har ytterligare kommentarer att ge. ”Det är byråchefen på miljöbyrån som är föredragande i och med att veterinär inte har den rättigheten kvar”, skriver hon.
Ålandstidningen har sökt fiskeribyråns chef Jenny Eklund-Melander för en kommentar och hon ber om att få återkomma under tisdagen. Nya Åland var först med nyheten.