I Åbolands skärgård har användarna tillgång till trådlöst bredband via Skärgårdsnäten Ab. Det gör att konsulten Karl-Erik Sjöberg kan jobba från hemmet på Utö för it-bolaget Tieto Enator.
- Men trådlöst är inte lika pålitligt som fiber, säger Houtskärs kommundirektör Mikael Grannas.
Tidigare artiklar
Stort intresse för fibernätet i norra skärgården (26.2.2008; Nyheter)
Kritik och oro när de fasta telefonerna ska bort (25.2.2008; Nyheter)
Skärgårdsborna är väldigt besvikna (21.2.2008; Nyheter)
Skärgården blir utan fasta telefonlinjer (21.2.2008; Nyheter)
KOMMUNIKATION Kumlinge och Brändö bygger fibernät, Telia Sonera avslutar de fasta telefonförbindelserna i skärgården, Kökar och Sottunga funderar på om man också ska bygga fibernät.
Det rör på sig på kommunikationsområdet och då kan det vara intressant att se vilka lösningar grannarna i andra skärgårdsregioner utanför Åland gått in för.
Basstation i fyren
Utö i Korpo i Åboland kopplades sommaren 2003 upp mot Skärgårdsnäten Ab:s bredband. Ön, som har 50 bofasta, har fiber till en basstation i fyren. Mot den trådlösa kopplingspunkten kan sedan den som vill koppla upp sig.
Det trådlösa bredbandet gör att konsulten Karl-Erik Sjöberg kan jobba från Utö för it-bolaget Tieto Enator.
- Det fungerar snabbt och bra. Men om kopplingspunkten skadas, till exempel vid ett åskväder, tar det tid att få delar och reparatör ut hit, säger han.
44 euro i månaden
Från fyren till den datoranvändare som ligger längst bort är det cirka en kilometer och det gör att den här Wlan-tekniken fungerar på Utö. Enligt Skärgårdsnäten Ab:s hemsida betalar hushållen 44 euro i månaden för uppkopplingen.
Att Utö fick fiberkabel beror på att sjökabeln mellan Stockholm och Hangö går iland på Utö där en förstärkningsstation finns i ett hus på skolgården. Som ersättning fick Korpo kommun koppla sig till kabeln och så föddes basstationen i Utö fyr.
Trådlöst Wimax
På frågan om Utölösningen också skulle kunna tillämpas till exempel på Kökar svarar Karl-Erik Sjöberg att han i så fall skulle rekommendera Wimax-tekniken.
Wimax fungerar så att en fiberkabel dras till en mast som sedan skickar en signal vidare till användarna. Räckvidden från en mast är 30 kilometer.
Mikael Grannas, Skärgårdsnäten Ab:s styrelseordförande och vd och samtidigt kommundirektör i Houtskär, tror också att Wimax-tekniken kunde fungera på Kökar. Iniö, Houtskär, Korpo och delar av Nagu har trådlöst bredband med den tekniken.
- En mast skulle räcka på Kökar, säger han.
Kapaciteten i systemet är 1 Mb och abonnenterna i Åboland betalar 48 euro per månad.
- Småföretag med fyra-sex anställda brukar klara sig med 1 Mb.
Fiber vinner över trådlöst
Mikael Grannas påpekar att stamnätet, alltså att dra fiberkabel till masterna, är ett dyrt projekt. I Åboland fick man EU-finansiering, ungefär som Kumlinge och Brändö för sitt fibernät.
Han säger att fiber ända till fastigheten är en pålitlig och bra investering för framtiden. Också ip-tv möjliggörs med den lösningen.
- Trådlöst är aldrig lika pålitligt som fiber. Fiber vinner, om man bara löser finansieringen.
Kerstin Österman