Tullstationen i Kapellskär stängs och den fasta bemanningen försvinner.
- Men kontrollerna upphör absolut inte, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsavdelningen vid tullen i Stockholm.
TULL Stängningen av tullstationen i Kapellskär är än så länge bara ett förslag. Förhandlingar med facket inleds nästa vecka och slutligt beslut kommer senare i år.
Foto: Sebba S?g?
Mycket talar ändå för att de tio fasta tulltjänsterna i Kapellskär dras in. Tullverket måste spara 500 miljoner på fyra år och enligt förslaget ska tullen dras in på tolv orter.
Påverkar nedläggningshotet i Kapellskär den åländska tullen på något sätt?
- På rak arm kan jag inte säga det, säger tulldirektör Christina Ehrnström.
Hon påpekar att den fasta tullpersonalen i Grisslehamn försvann redan för flera år sedan.
- Men den rörliga tullövervakningen fortsätter ju.
Mer narkotika
Johnny Johansson, vice ordförande i fackorganisationen Tullkust, är inte lika förtröstansfull. Till Norrtelje Tidnings nätupplaga säger han att förslaget är ett dråpslag.
"Om förändringarna genomförs kommer narkotikainförseln att öka ytterligare", befarar han.
Blir effektivare
Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsavdelningen vid tullen i Stockholm, säger till Ålandstidningen att det gäller för den svenska tullen att bli bättre och effektivare. Samarbetet med rederier och andra myndigheter ska förbättras.
- Kontrollerna i Kapellskär försvinner absolut inte. Kontroller görs kanske inte lika ofta som i dag men ändå flera gånger i veckan.
Rutinkontrollerna upphörde redan för flera år sedan. I dag slår tullen till bara om man vet om eller mistänker något illegalt.
Klarerar i Mariehamn
De åländska transporterna som tar vägen över Kapellskär påverkas inte av att tullstationen stänger. Förtullning och klarering sköts av tullen i Mariehamn.
- Då verksamheten drogs ner i Sverige flyttades klareringen till Åland, säger Tea Johansson på Transmar.
Finland och Estland
Samtidigt som tullen drar ned i Sverige intensifierar polis-, tull- och gränsmyndigheterna i Finland och Estland sitt samarbete. Gemensamma brottsutredningsgrupper inrättas för att utreda gränsöverskridande brott.
- Vi är med på ett hörn och det är viktigt eftersom vi har direkt trafik mellan Åland och Estland, säger tulldirektör Christina Ehrnström.
Kerstin Österman