Genom att låta personalen formulera tydliga mål och konkreta sätt att mäta hur det går startar nu ÅHS ett stort utvecklingsprojekt.
-Jag hoppas att vi med hjälp av detta får strukturen att genomföra allt det vi pratat om och funderat över, säger Agneta Lindberg-Sjöblom på rehabiliteringsavdelningen.
SÅ HÄR FUNGERAR BALANSERADE STYRKORT
Först formulerar man några övergripande perspektiv. På ÅHS har man valt:
– Invånar- och patientperspektiv
– intressentperspektiv
– personalperspektiv
– ekonomiperspektiv
– processperspektiv
Under perspektiven formulerar sedan varje avdelning ett antal faktorer som är väsentliga för deras framgång.
Under invånar- och patientperspektivet kan man exempelvis ta kötider, vårdkvalitet, tillgänglighet och bemötande.
För varje framgångsfaktor formuleras slutligen ett mål. Till exempel att kötiderna för en höftledsoperation inte får överskrida X antal veckor. Ska börja gälla 1/7 2008.
Målen ska vara mätbara så att det enkelt går att göra uppföljningar.
SJUKVÅRD. Ledningen för Ålands hälso och sjukvård, ÅHS, har länge diskuterat olika metoder för att utveckla verksamheten och samtidigt kunna mäta resultatet.
Chefläkaren Margareta Bondestam har tidigare med goda erfarenheter arbetat med metoden balanserat styrkort i Sverige.
Det är en metod som kombinerar styrning och analys av verksamheten. Varje avdelning formulerar vilka faktorer deras verksamhet beror av. De sätter mätbara mål för dessa faktorer för att kunna se hur väl de uppfyller det de vill åstadkomma.
Fyra pilotprojekt
Hittills har ÅHS styrelse formulerat sitt styrkort. Nu är det dags för fyra avdelningar ute i verksamheten att pröva varsitt pilotprojekt. Det är hälcocentralen i Mariehamns läkarmottagning, rehab och fysiotriavdelningen, den vuxenpsykiatriska mottagningen samt ÅHS:s IT-avdelning.
-När jag hörde talas om att de sökte deltagare till pilotprojekten rusade jag till datorn och anmälde oss, säger Siv Hohenthal från Mariehamns hälsocentrals läkarmottagning. Vårt stora problem är att vi inte kunnat förverkliga flera av våra planer, som exempelvis satsningen på egenläkare och på egensköterska.
-Vi har haft flera arbetsgrupper som har jobbat med det här men det har hela tiden strandat på saker som brist på utrymme eller personal.
"Komma någon vart"
Marina Härtull på fysiotriavdelningen säger ett hon märkt hur samma frågor återkommer varje gång på de årliga utvärderingsmötena.
-Med den struktur som det här verktyget ser ut att ge kommer vi att komma någon vart.
Arbetet börjar nu med att alla på avdelningen sitter ned och diskuterar vilka som är just deras framgångsfaktorer. Till stöd har de Åsa Friman som har en projektanställning på ett år för att hjälpa avdelningarna komma i gång med styrkortsarbetet.
-Målet är att styrkorten ska genomsyra hela ÅHS. Med hjälp av det här kan vi konkretisera något som tidigare varit lite flummigt och svårt att mäta, säger ÅHS förvaltningschef Björn-Olof Ehrnström.
Petter Lobråten