Vallöftena duggar långt ifrån tätt när Centern presenterar sitt valprogram på onsdagsmorgonen.
– Vi lovar inte mycket eftersom vi kommer att ha fullt upp med att ro påbörjade projekt i hamn, säger partiledaren Harry Jansson.
Dit hör i investeringsväg framför allt en ny Vårdöbro och en utbyggnad av kortrutten på östra Föglö.
Talman Britt Lundberg säger att partiet vill prioritera omvärldsrelationerna genom att införa en ny ministerroll för externa relationer.
– Det är inte lämpligt att arbeta för åländska frågor utomlands och presentera sig som kansliminister, säger Harry Jansson.
Veronica Thörnroos säger att Centern vill ”återpolitisera” ÅHS-styrelsen, som i dag består av ledamöter representerade samtliga lagtingspartier.
– Under de senaste åtta åren har landskapsregeringen givit ÅHS-ledningen ett förvaltningsuppdrag, men inget tydligt uppdrag att utveckla verksamheten. Det är dags att utdela politiska instruktioner, och då är det naturligt att styrelseledamöterna kommer från de partier som sitter i landskapsregeringen.
Den mer homogena styrelsen ska ge ÅHS-ledningen större befogenheter.
– Jag tror att man både kan spara pengar och förbättra vårdkvaliteten genom att ta ett helhetsgrepp på vilka vårdtjänster som ska produceras här och vilka tjänster som ska köpas in, säger Veronica Thörnroos.
– Efter några olyckliga chefsrekryteringar och strejken finns det nu en stabilitet inom ÅHS som tillåter oss att utveckla verksamheten, säger Harry Jansson.
Annika Hambrudd säger att partiet på hälsoområdet prioriterar förebyggande vård, i synnerhet förebyggandet av psykisk ohälsa.
– Vi måste få till en bättre samverkan mellan de olika aktörerna.
Vardagen viktigast för flitpengen
Annars fokuserar partiet på valorden ”jämställdhet”, ”trygghet” och ”världens bästa vardag”.
Harry Jansson säger att trygghetsprioriteringen ska förstås framför allt som ett värnande av omsorg, vård och utbildning. Centern hävdar, i likhet med alla andra partier, att kostnaderna här kan sänkas genom effektiviseringar.
Men investeringar förutsätter också att klumpsumman utökas från dagens 0,45 procent av intäkterna i statsbokslutet till 0,47 procent av desamma.
När sker det?
– Plan a är att inleda ett sådant arbete nästa år, så att ändringen gäller år 2017. Om det misslyckas vill vi att befolkningstillväxten tas in som en faktor i avräkningsgrunden, säger finansminister Roger Nordlund.
Han säger att flitpengens storlek är den andra nyckelfaktorn. Den beror till största del på det åländska näringslivet.
Varför har Centern den bästa arbetspolitiken?
– För att partiet har längst erfarenhet av att bygga världens bästa vardag. Det är det viktigaste för att personer ska vilja flytta hit och arbeta, säger Jörgen Pettersson, ordförande i finans- och näringsutskottet.
Vardagen ska i detta sammanhang förstås som en miljö som folkflertalet trivs i.
Vad gäller jämställdhet pekar partiet gärna på den sedan vårdstrejken i höstas påbörjade lönevärderingen och att 17 av partiets 41 lagtingskandidater är kvinnor.
– Efter förra valet var det riktigt illa, men vi har arbetat hårt för att göra partiet mer jämställt, säger Jörgen Pettersson.
”Ordföranden självklara lantrådsvalet”
Till de C-väljare som efter det senaste valet förvånades över att partiet gav lantrådsposten till Socialdemokraterna, säger Harry Jansson att man ”siktar på att bli störst och då tar lantrådsposten”.
– Men det är som alltid en förhandlingsfråga.
Och vem blir lantråd om Centern blir största parti?
– Partiledaren är det självklara valet, men det kan uppstå andra situationer, säger Harry Jansson om sina egna utsikter.
– Det viktigaste är att skapa ett starkt lag med personer som kan samverka, säger Roger Nordlund, som tidigare har aviserat att han är intresserad av att axla rollen.
Robert Vickström