Ålandstidningen ställde följande två frågor till partiledarna i de partier som har kandidater som har dömts för brott under de senaste fyra åren. I det fallet partiet är ett valmansförbund ställdes frågorna till en annan kandidat.
1. Hur tror du att väljarnas uppfattning av partiet/valmansförbundet påverkas av att kandidaten/kandidaterna är dömda för brott under den senaste mandatperioden?
2. Vid vilken brottslighet går gränsen för att en kandidat ska vara välkommen att ställa upp för partiet/valmansförbundet?
Stephan Toivonen, kandidat för valmansförbundet Åländsk demokrati
1. – Det vet jag inte, brott är brott, men vi har inom valmansförbundet ansett att detta är kandidaternas privata saker.
2. – Det finns brott som gör att man inte får kandidera, men det handlar om en bedömning från fall till fall.
Erica Scott, kandidat för valmansförbundet Hållbart initiativ.
1. – David Salmi är en ung person med en historia som han har lyckats vända. Han har en historia som bör berättas och vi hoppas att det finns en förståelse för att personer kan begå misstag och sedan komma tillbaka.
2. – Vi har inte haft en aktiv diskussion om det, men om man har begått väldigt grova brott får man inte kandidera.
Axel Jonsson, partiledare Ålands framtid.
1. – Jag tror att ålänningarna har en förståelse för detta. Det ska vara möjligt att ångra det man har gjort, sona sina brott och fortfarande vara en samhällsmedborgare.
2. – Vi diskuterar eventuell brottslighet med varje person som vill kandidera för partiet, och vi är noga med att personen ska ha ångrat det som han eller hon har gjort samt avtjänat straffet. Personer som är dömda för hets mot folkgrupp och liknande brott samt brott mot barn har jag väldigt svårt att se som ÅF-kandidater.
Johan Ehn, partiledare Moderat samling Åland
1. – I det här fallet har jag pratat med Bengt som har ångrat sig, avtjänat sitt straff och tagit itu med sitt problem. Det finns en förståelse för behovet av att gå vidare om man ångrar det man har gjort.
2. – Det måste bli en bedömning från fall till fall. Ju grövre brottet är, desto mer har förtroendet skadats.
Camilla Gunell, partiledare Socialdemokraterna
1. – Arezoo Naely borde ha berättat detta för mig. Av detta kan man dra slutsatsen att partiet också bör införa bättre rutiner. Detta är förstås inte bra för bilden av partiet, men jag kommer att uppmuntra henne att nu berätta hennes version av det inträffade.
2. – Vi måste göra en bedömning i det enskilda fallet. Om Arezoo Naely hade berättat för mig tidigare hade jag uppmanat henne att inte kandidera. Nu ska jag utreda möjligheterna att ta tillbaka en kandidatur, jag är inte säker på att det är möjligt.
Robert Vickström