– Wille Valve säger att vi har lämnat felaktiga uppgifter, men det är inte sant. Det tycker jag är dålig stil av honom, säger Tomas Lundberg till Ålandstidningen.
Under tisdagen diskuterade lagtinget landskapsregeringens förslag om att förlänga den temporärt slopade förvärvsinkomstgränsen för studiestöd. Ledamoten Wille Valve tackade i ett anförande landskapsregeringen för förslaget, som han tycker är mycket bra.
Därefter riktade han kritik mot chefen för Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams), Tomas Lundberg. Enligt Wille Valve har Ams gått ut med felaktiga siffror om studiestödets nivå.
– Det jag är kritisk mot är att de siffror som framkommit i offentligheten inte stämmer, flera av dem. När myndigheter går ut med siffror måste vi kunna lita på att siffrorna är riktiga och att de stämmer, säger Wille Valve.
Detta tillbakavisas dock av Tomas Lundberg.
– Jag har skrivit ett bemötande av en insändare, ett pressmeddelande, en information till lagtinget och landskapsregeringen samt ett utlåtande till lagtingets finans- och näringsutskott. Det finns inget som är fel där. Wille Valve säger att vi har lämnat felaktiga uppgifter, men det är inte sant. Det tycker jag är dålig stil av honom, säger Tomas Lundberg till Ålandstidningen.
Kritik
Under lagtingsdebatten kritiserade Wille Valve även Tomas Lundberg för det bemötande han skrev på en insändare gällande studiestödet, som publicerades i Ålandstidningen i förra veckan.
– Det andra jag är kritisk mot är det att myndighetschefen skickar insändare i sitt eget namn, i stället för att som sig bör ge faktaunderlag till ministern och berätta vad som är fördelarna och nackdelarna och huruvida effekterna uppnås eller inte. Ska vi ha ett sådant samhälle? Vi får väldigt lätt tidningarna fyllda med myndighetschefers insändare i budgettider, säger Wille Valve.
Flera lagtingsledamöter kritiserade Wille Valve för detta uttalande.
– Är det verkligen så att ledamoten Valve vill sätta munkavle på en myndighetschef? Att man vill begränsa yttrandefriheten för en tjänsteman för att man inte lyder landskapsregeringens linje? säger Nina Fellman (S).
– Man hänger ut en underliggande myndighet som inte har möjlighet att gå i svaromål, och det tycker jag är onödigt, säger John Holmberg (Lib).
Yttrandefrihet
Wille Valve svarade att det är väldigt viktigt att ålänningarna kan känna förtroende för de åländska myndigheterna.
– Att vi inte lever i någon sorts bananrepublik där du kan höfta fram det ena eller andra beroende på vad som passar i kontexten, säger han.
Simon Holmström (HI) frågade Wille Valve om det inte är förmynderi att begränsa myndigheternas informationsspridande och yttrandefrihet. Även Camilla Gunell (S) och Stellan Egeland (Ob) kritiserade honom för uttalandet.
– Jag tycker nog att det är att gå över alla gränser att börja kalla vår arbetskrafts- och studiestödsmyndighet för en bananrepublik, säger Camilla Gunell.
– Jag tycker att alla ska få uttrycka sin mening. Det är det som är yttrandefrihet, säger Stellan Egeland.
Hellre högre gräns
Tomas Lundberg säger att han inte bedriver någon kampanj, men att han ville bemöta en insändare från en närvårdarstuderande som innehöll vissa felaktiga uppgifter.
I sina skrivelser till landskapsregeringen och lagtinget är han dock tydlig med att han hellre skulle se att inkomstgränsen höjs för heltidsstuderande än att den slopas helt.
”Det främsta syftet med studiestödet är att trygga försörjningen för den som studerar på heltid. Syftet med studiestödet, som jag uppfattar det, är inte att en studerande som har sin försörjning tryggad genom heltidsarbete och har en årsinkomst om 34.164 euro eller mer dessutom ska ha rätt till 11.538 euro i studiestöd under ett läsår”, skriver han till exempel i utlåtandet till finans- och näringsutskottet.