När Vårdö kommun under våren och försommaren inte lyckades rekrytera en ny äldreomsorgsledare antog man en offert på tjänster från Folkhälsans allaktivitetshus på Åland Ab för att täcka upp behovet av funktionen tills en ny person fanns på plats.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) initierade en granskning i frågan, bland annat med hänvisning till Finlands grundlag som begränsar i vilken omfattning en kommun kan skaffa tjänster av privata aktörer. Där framkommer att offentliga förvaltningsuppgifter kan ”anförtros andra än myndigheter endast genom lag eller med stöd av lag” samt att uppgifter som innebär betydande utövning av offentlig makt bara får ges till myndigheter. Då Folkhälsan är en privat aktör ansåg man att frågan behöver utredas eftersom uppgifter som innebär betydande utövning av offentlig makt endast får ges myndigheter.
ÅMHM noterar att Vårdös kommundirektör på myndighetens begäran inkommit med en övergripande lista över de uppgifter som man avtalat att Folkhälsan skulle sköta under de aktuella sommarmånaderna.
Upplysningssyfte
I sin bedömning skriver ÅMHM att man inom ramen för sin tillsynsbehörighet inte har möjlighet att göra ingående bedömningar av grundlagsenligheten i kommunernas förehavanden inom socialvården och därför har man heller inte närmare granskat avtalet mellan Folkhälsan och kommunen. På ett generellt plan konstaterar man dock att det inom socialvården i hög grad fattas beslut som gäller individen och där utövande av offentlig makt ingår. Man ser att det finns möjlighet att avtalet kan stå i konflikt med grundlagen.
Därför uppmärksamgör man kommunen på att det är dess skyldighet att beakta förutsättningarna i grundlagen då man köper tjänster av privata aktörer.
– Det här görs i upplysningssyfte, vi påminner kommunen om bestämmelserna men det medför inga konsekvenser, säger myndighetsjurist Robert Sundström.