De fyra personalrepresentanterna från Algots varv får säga vad de vill om Rederi Ab Eckerö efter beslutet om nedläggningen.
- Uppfattningen att förhandlarna inte får ge negativ publicitet åt rederiet är ett missförstånd, säger rederiets vd Björn Blomqvist.
SEKRETESSAVTAL När Rederi Ab Eckerö meddelade att de skulle stänga Algots varv inleddes samarbetsförhandlingar mellan fyra personalrepresentanter från varvet och representanter från rederiet. Samarbetsförhandlarna uppfattade att en del i avtalet var att rederiet ville ha deras tystnad. Det framgick när Henrik Hellström, som är en av samarbetsförhandlarna uttalade sig i TV Åland. I inslaget säger han vid ett tillfälle att han inte får säga någonting negativt om rederiet.
När Ålandstidningen ringer upp för att höra mer om avtalet justerar Henrik Hellström sig något.
-Det var inget skrifitligt avtal, det var mer som en muntlig överenskommelse att vi inte skulle medverka till att rederiet utsattes för negativ publicitet, säger han.
Hur länge skulle överenskommelsen gälla, fanns några tidsangivelser?
- Nej, ingenting sådant fanns.
En annan av samarbetsförhandlarna har uppfattat avtalet på ett liknande sätt men tillägger att det handlade om en överenskommelse mellan parterna. Han vill inte gå ut med sitt namn eller uttala sig i frågan.
Avtalet ett missförstånd
Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist blir överraskad när han får frågan om ett tystnadsavtal.
- Vi har inte bett någon att skriva på något sådant. Naturligtvis har de en förtroendeposition gentemot personlig information om de anställda, men i övrigt får de tala fritt, säger han.
Men hur har förhandlarna fått uppfattningen att de inte får ge negativ publicitet?
- Arbetstagarparten kom med ett förslag till liknande skrivningar, men vi avvisade det. Troligen fick en del uppfattningen att det förslaget antogs. Men vi har varken ett skriftligt eller muntligt avtal om något tystnadsavtal.
Så det är fritt för alla att säga vad de vill?
- Det stämmer, vi har inget yttrandeförbud. Även om det går att avtala om viss tystnad enligt lag så tycker jag inte att det är etiskt försvarbart, avslutar han.
Möjligt avtal enligt arbetsskyddsinspektör
- Den här typen av avtal förekommer i landet, men de är ovanliga på Åland, säger Henning Karlsson från arbetarskyddsbyrån.
Han menar att det ska finnas en tidsbegränsning och i avtalet och att det inte kan förbjuda all negativ publicitet.
SEKRETESSAVTAL När ett företag står inför nedläggning gäller inte längre den vanliga arbetsavtalslagen. Parterna kan skriva avtal om tystnadsplikt.
Men Henning Karlsson säger att två villkor måste uppfyllas.
- Det borde gälla specifika företagshemligheter. Alltså att man inte får berätta om negativa omständigheter som inte redan är kända.
För att förtydliga den delen ger han några exempel på saker som Rederi ab Eckerö skulle ha rätt att kräva tystnad om.
- Säg att det var grannarnas klagomål på buller och damm från varvet som egentligen avgjorde, eller att ett stort beställningsjobb gick helt fel, eller att det finns skattetekniska hemligheter.
Finnas rimlig orsak
Andra saker som kan hållas hemliga är planer på att starta en ny verksamhet eller om några avtal kunnat slutas på grund av nedläggningen.
Han poängterar också att det måste finnas en rimlig orsak till tystnadsplikten.
- Det går inte att kräva att man inte ska få uttala sig negativt alls.
Redan kända förhållanden som att det var dålig ekonomi, eller att anställda blir arbetslösa skulle varit fritt att diskutera även med avtal.
- Men dylika avtal får ändå effekten att de anställda håller tyst. Även om de har rätten på sin sida kommer de knappast vilja riskera rättsprocesser bara för att få tala fritt, säger Henning Karlsson.
Den andra punkten som behöver uppfyllas är att avtalet borde vara tidsbegränsat eller att kompensation till arbetstagarna skulle kunna utgå.
- Det är inte rimligt att tänka sig att någon för evigt ska hålla tyst. Någon gång måste man kunna förklara saken utspelad.
Initiativ till tystnadslöfte kan också komma från arbetstagarna. Ett sådant löfte skulle kunna ges i utbyte mot bättre avgångsförmåner.
Tone Nordling