Höstens blöta väderlek i kombination med det rådande högvattnet har lett till att flödet och vattennivån i våtmarksområdet blivit högre än väntat. – Vi har haft extremt mycket regn. På årsnivå är mängden 40 procent högre än normalt, vissa månader har det varit mer än dubbelt högre. Det ger höga flöden eftersom avrinningsområdet för dagvattnet mest består av hårda ytor, förklarar Ulf Simolin. Han framhåller att det fortfarande handlar om en testperiod för våtmarken och att det kan ta något år innan allt är intrimmat. – Våtmarken är byggd för normala flöden, så vi måste anpassa anläggningen. Teori och praktik är olika saker. Nu ska nivåregleringsbrunnarna i sedimenteringsdammen justeras, så att högflödesdiket inte för med sig sediment ut i Slemmern. Eventuellt måste det byggas ett par mindre bassänger till.
Dagvattnet rinner ut
Våtmarkens mynning är byggd för att gäddorna ska kunna leka där. Det rådande läget tros inte påverka den biten. – Jag är tacksam för att vi har en så aktiv fiskevårdsförening. Vi ska ha ett möte om det här snart. Enligt Ulf Simolin är det milda och blöta vädret ett utslag av klimatförändringen. Han anser att samhället måste börja klimatanpassa sitt byggande och dagvattnet är en utmaning för städerna. – Det vi sett den här hösten och vintern är en försmak av framtiden. Mariehamn har korta avstånd till vikarna som omger staden och ont om plats för reningsanläggningar. Staden genomför kontinuerlig mätning av flödena och tar prover på vattnet. Vi ser att näringsmängderna ökat.
Avvikande temperatur
Han har också jämfört temperaturen och noterat att endast ett av de senaste 15 åren kan betecknas som normalt. – Det gör att vi inte bara behöver fundera på nederbörd utan också på värmeböljor och kylning av fastigheter i stadens nya miljöprogram. Nästa område som kan få våtmark är Apalängen i norra delen av Svibyviken. – Det projektet har varit på gång en längre tid, men jag håller på med ett utkast till plan nu, säger Ulf Simolin.
Jonny Mattsson