Vi har under den senaste tiden följt med debatten i Ålandstidningen mellan förespråkare och kritiker av homeopati. Vi vill framhålla att knappast någon verksam inom skolmedicinen ser dagens medicinska vetenskap eller verksamhet som perfekt. Inom skolmedicinen råder dock ett kritiskt granskande, vetenskapligt förhållningssätt till medicinsk verksamhet som ytterst syftar till att rensa ut behandlingar och diagnostik vars effekt inte kan styrkas i så objektivt utförda utvärderingar som möjligt. Detta är en ständigt pågående process som i sig inte är enkel och ibland dessutom kan försvåras av starka ekonomiska och andra intressen. Likväl görs denna kritiska granskning fortgående med stor intensitet av enskilda och olika grupperingar världen över. Resultatet är en medicinsk vetenskap i ständig förbättring där ”gamla sanningar” så småningom får stryka på foten om de inte håller måttet. Vår erfarenhet är att detta oerhört viktiga förhållningssätt förkastas av många förespråkare av homeopati och att många homeopater anser sig bedriva en verksamhet som inte kan eller ska utvärderas objektivt. Vi ser detta som djupt problematiskt.
Det förekommer dock även utvärderingar av homeopati, både av homeopater och av andra. Världens i särklass största och mest använda databas över medicinska studier, pubmed, gör inget aktivt exkluderande av texter om homeopati. Flera homeopatiska tidskrifter ingår i pubmeds arkiv och en sökning på homeopati i databasen ger tusentals träffar. Något hållbart vetenskapligt underlag för att homeopatin skulle ha effekt finns dock inte publicerat.
Eftersom vaccinationer omtalats i debatten vill vi göra en kort kommentar i ämnet. Det vetenskapliga underlaget för de vaccinationer som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet på Åland tillhör det absolut mest robusta som existerar inom medicinen av idag. Det finns biomedicinska förklaringsmodeller, stora kliniska studier och praktiska erfarenheter från hela världen som med all önskvärd tydlighet visar på dessa vacciners effektivitet. Lidande och död till följd av de sjukdomar som vaccinerna förhindrar har tack vare effektiva vaccinationsprogram i det närmaste upphört i vår del av världen, men skapar fortfarande enorma problem på platser med dålig vaccinationstäckning.
Axel Hansson, landskapsläkare
Peter Rask, hälso- och sjukvårdsdirektör. ÅHS
Dick Sjögren, chefläkare, ÅHS
Christian Johansson, klinikchef, barn- och ungdomskliniken, ÅHS
Ålandstidningen