”Det finns en ungdomspolitiker på Åland”. Det var med den förhandsinformationen som Ungdomens Nordiska Råds presidium kom till fredens öar för vårt septembermöte. ”Om det faktiskt bara finns en ungdomspolitiker – då vill vi verkligen träffa hen”. Med den inställningen kallade vi in till ett möte mellan oss, lagtingets ledamöter och Ålands unga engagerade i civilsamhället.
Under samtalen mellan berörda parter fick vi höra om de olika sätt som unga är engagerade i samhället på Åland och vilka utmaningar som förekommer. Vi fick veta att det inte finns särskilt många beslutsfattande organ för unga. Få kommuner har till exempel ett ungdomsfullmäktige eller någon annan kanal där ungdomar kan få inflytande över beslutsfattandet eller bevaka sina egna intressen. Glädjande var att Mariehamn nyligen har grundat ett ungdomsråd. Även om de har ett mer begränsat inflytande än ett traditionellt ungdomsfullmäktige så är det i alla fall ett steg i rätt riktning.
Under vårt möte bollade vi idéer som skulle underlätta för beslutsfattarna från båda hållen att aktivt kunna nå ut till varandra. Man kan exempelvis ordna gemensamma evenemang med teman som både intresserar och berör ungdomarna, bjuda in varandra till sina egna möten för att öka kontakten och föra en kommunikation så man förstår den andra.
Det finns många frågor som berör ungdomarna så som utbildning, fritid och mental hälsa. De frågorna arbetar politikerna med dagligen. Kontakten till den målgrupp som berörs av frågorna är därmed ytterst viktig och något beslutsfattare borde sträva efter att ha.
En annan aspekt som påverkar ifall ungdomar engagerar sig eller inte är att Åland är väldigt litet. Att sticka ut hakan i ett samhälle där alla känner alla är inte någonting som många ungdomar är beredda på att göra. Då är det viktigt att de äldre föregår med gott exempel för ungdomarna samt att se till att den politiska miljön är en trygg och konstruktiv sådan som är lätt och välkomnande att komma in i.
Jag och mina kollegor uppskattade verkligen vårt besök på Åland. Vi hade möjligheten att besöka lokala verksamheter, delta i demonstrationen utanför det ryska konsulatet och jag fick spendera tid med min mormor.
Men vi fick också oss en liten tankeställare. Vi som representerar alla de politiska ungdomsförbunden runt hela Norden, saknar i nuläget någon att representera från Åland. Det här är otroligt synd då de unga som vi talade med var både drivna och kunniga, de saknar bara ett sammanhang där de kan föra fram det engagemanget. Men vi kunde också se att det fanns en vilja till förbättring hos både ungdomar och beslutsfattare att öka möjligheterna till inflytande för ungdomar. Det finns en verklig potential för ungt beslutsfattande på Åland.
Så du ungdom! Se till att få din röst hörd om du har någonting att säga. Använd dig av de kanaler och system som redan finns. Var inte rädd att ta kontakt med en lokal beslutsfattare, de vill hjälpa och lyssna men de kanske behöver lite hjälp på traven.