Foto:

Bild

En affär med potential

Lite som en bomb slog nyheten om att Viking Line bildar bolag med Gotlandsbolaget ner på det ännu semesterslumrande Åland. En nyhet som sänder positiva signaler.

Viking Line och Gotlandsbolaget bildar alltså ett gemensamt bolag för att tillsammans driva Birka Stockholms kryssningstrafik. Huvudkontoret för det nya bolaget blir i Stockholm och för 19 miljoner euro blir Viking Line till 50 procent ägare av fartyget.

Förvisso kräver genomförandet av affären och etablering av det nya bolaget ett godkännande från Konkurrensverket, men det torde i detta fall enbart vara en fråga om formalitet så vi kan räkna med att affären blir av.

Viking Line har länge haft ett stort intresse av att på ett eller annat sätt knyta till sig Birka Stockholm. Redan i ett tidigt skede visade man intresse för fartyget, men bedömde att prislappen som Rederi Ab Eckerö ville ha för fartyget var för högt.

Nu får man genom samarbetet med Gotlandsbolaget ändå tillgång till fartyget och inte minst stärker man ytterligare sin roll på Östersjön. En väg som rederiet tydligt slagit in på och som visar sina tydliga konturer genom denna affär men även genom förvärvet av aktier i Rederi Ab Eckerö.

För Gotlandsbolaget är det här även en bra affär. Bolaget får en gyllene chans att på nära håll lära sig mer om bland annat taxfree och ombordförsäljning. Ett ämne som Viking Line bemästrar väl, men som till stora delar skulle vara ett helt nytt område för Gotlandsbolaget – om man valt att fortsätta resan själv.
Vilken inverkan detta sedan kan ha på den framtida utvecklingen av trafiken på Östersjön och konkurrenssituationer kan vi bara spekulera i men det råder ingen tvekan om att här finns en rejäl vinst i know-how för Gotlandsbolaget att hämta hem.
Om vi tillåter oss att se lite in i framtiden och på potentialen med denna affär så slås man lätt av möjligheterna som affären medför. Såväl Viking Line som Gotlandsbolaget är välskötta bolag med god ekonomi. Det lämnar öppningar för fortsatta framtida satsningar. Hur ser till exempel ägarna på att på allvar ta upp konkurrensen med de otaliga destinationskrsyssningar som besöker Östersjön under sommarhalvåret?

Uppenbarligen finns en efterfrågan från hela världen att kryssa på Östersjön och upplevelserna som erbjuds är många. Frågan har varit upp tidigare och försök har gjorts, men kanske är detta en start på ett nytt försök av mer lokala aktörer än de vi i dag ser på marknaden.

För Ålands del är affären viktig. Inte minst för att det är bra om Ålands största bolag är progressivt och knyter till sig fartyg som trafikerar Åland.

För hur vi än vrider och vänder på det är det många som är beroende av att Viking Line går bra och ett nytt fartyg i deras flotta, genom dotterbolag eller moderbolag, ger ringar på vattnet.
Förvisso är det synd att huvudkontoret blir i Stockholm, men det kan säkerligen vara ett resultat av den starka ö-mentaliteten som präglar de båda ägarbolagen där Stockholm fick bli en kompromiss, men fram för allt eftersom Stockholm är bolagets huvudmarknad. Vi får i alla fall hoppas att närheten till kunderna i och med huvudkontorets placering för med sig något gott.

För samtliga inblandade ser affären ut att vara positiv och vi kan nog med fördel räkna med att mer är att vänta. För med ett Viking Line som de senaste åren sålt en rad fartyg och byggt nya samt med Gotlandsbolaget som en progressiv aktör med hunger på nya utmaningar kan det bli fart på saker och ting. Dessutom i en bransch där det mesta för tillfället står på ända – med allt från hårdare utsläppskrav till utmanande konkurrens.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss