Centerns gruppledare i lagtinget, Jörgen Pettersson, sade i veckans lagtingsdebatt att det vore överraskande om inte tunneln blir en viktig valfråga. En slutsats som väckte förvåning hos många, och olycklig om den blir sann.
Skärgårdstrafiken är viktig för många på Åland. Det handlar om möjligheten att kunna bo och verka i skärgården. Men medan det politiska Åland uppvisat stor oförmåga att komma överens om en lösning har övriga Åland fått uppleva allt större utmaningar.
Utmaningar som knackar allt hårdare på dörren och kräver uppmärksamhet. Att därför återigen gå mot ett val där skärgårdstrafiken igen stjäl all uppmärksamhet vore olycklig.
”Med den här takten kommer vi ha lapp på luckan hos många handlare inom två år”, så uttryckte sig en åländsk handlare till undertecknad i veckan när hen beskrev skattegränsproblematiken.
Personen är inte på något sätt ensam utan situationen för de åländska företagen blir allt mer allvarlig. Företagarna dränks i administration och kostnader. Om inget görs kan personens profetior tyvärr bli en allt vanligare syn i det åländska samhället. För hen är långt ifrån ensam om sina farhågor utan de delas av de flesta småföretagare.
Även om dagens situation kanske inte direkt leder till fler konkurser kan den leda till att företag läggas ner. Det borde göra frågan om skattegränsen till en av de viktigaste frågorna i höstens val.
Vidare står Åland inför en energiresa som vi bara sett början på. Vindenergiprojekten och nya energilösningar presenteras i rasande takt och möjligheterna är stora när morgondagens lösningar presenteras.
Samtidigt ställer det stora krav på Åland och vår förvaltning. Hur ska vi rusta Åland för att hantera satsningarna och hur kan Åland göra största möjliga vinning av de projekt som nu pågår? Det är frågor som till mångt och mycket lyser med sin frånvaro i den politiska debatten.
Åland har även en försörjningskvot som är utmanande. Vi blir allt färre som förvärvsarbetar och befolkningen blir allt äldre. Det ställer krav på äldrevård, men medför även att Åland måste visa sig från sitt allra yttersta för att locka till in- och återinflyttning.
Bortom politiska floskler måste Åland visa sig attraktivt i ett Europa som i stort delar samma utmaning. Åland måste öppna upp sig med progressiv sjönära planering av bostadstomter, komma i mål med en mer öppen näringsrätt och varför inte öppna upp hembygdsrätten för samtliga med EU-medborgarskap som vill bo och verka på Åland?
Även miljöfrågorna, inte minst Östersjöns tillstånd, är en fråga som mer eller mindre än så länge lyser med sin frånvaro i den åländska debatten. Att frågan inte engagerar mer är underligt med tanke på att vi på Åland är fullständigt beroende av att Östersjön mår bra för att vi ska kunna bo och verka på Åland. Istället ser vi döda havsbottnar som breder ut sig och hälsoskadliga algblomningar. En utveckling som inte är bra för oss som vill bo på Åland.
Det finns möjligheter att ändra riktning på skutan, men då behöver vi sluta blunda och våga utmana invanda mönster. Våga tänka nytt och framförallt samarbeta mer mot gemensamma mål bortom åländsk partipolitik och inte minst måste många politiker kliva ut ur sina skyttegravar skapade av mångordiga debatter om kommunstrukturer och skärgårdstrafik. Men innan någon nu drar ner skynket och konstaterar allt nattsvart ska vi vara lite positiva.
Det finns embryon i den åländska politiska debatten som kan leda rätt. Det finns allt fler politiker som gör sin röst hörd och ser utmaningarna, men även dess möjligheter. Dessa röster kunde med fördel komma mer fram i debatten. Det tjänar hela Åland på. Så lägg tunnelseendet lite åt sidan nu ett tag och titta på de utmaningar Åland står inför. Dessa medför även stora möjligheter och kom ihåg att utmaningar är till för att övervinnas – glöm inte det.
Daniel Dahlén