I morgon den tredje november uppmanar Ålands Landsbygdscentrum oss alla till att leva åländskt. Initiativet syftar till att de pengar vi använder för att konsumera stannar på Åland.
Protektionistiskt kan tyckas, men börjar vi inte fundera mer i dessa banor kommer det bli svårt för ett litet samhälle som Åland att upprätthålla det stora fina utbud vi har av såväl livsmedel, tjänster som service och varor.
Vi lever i ett tidevarv där onlinehandeln ökar och där marknader konsolideras. Där mindre lokala handlare och producenter blir utslagna av allt större internationella bolag. För den enskilde ger det ofta ett lite lägre pris, men även ett större utbud online. Det är inte undra på att många lockas av utbudet på nätet.
E-handeln lämnar dock ett spår av ohållbar överkonsumtion och långa logistiska kedjor med allt vad det innebär i utsläpp och belastning på såväl miljö som klimat.
Därför är det intressant att e-handeln fortfarande många gånger omges av ett rosa skimmer och det lokala stämplas som tråkigt och dyrt. Något som de facto inte stämmer om konsumenten väl vågar sig ut i våra butiker.
Initiativtagarna till Axgan-dagen lyfter fram flera orsaker till att vi ska börja tänka mer lokalt. Bland annat säger man att det skapar en bättre framtid för Åland. Genom att handla åländskt och lokalt så stannar faktiskt pengarna på Åland.
En del kan dock fråga sig hur det i sin tur gynnar en själv? Är det inte bättre att jag får ett lite lägre pris på min vara än att jag eventuellt ska ge någon extra euro bara för att pengarna ska stanna på Åland?
Om man handlar lokalt stannar även skattepengarna på Åland. Det gör att det du lägger på en åländsk vara eller tjänst inte enbart gör att det åländska företaget kan hålla i gång. Det ger mer pengar till skola, vård och omsorg när företagen betalat sin skatt, men inte minst anställs lokal arbetskraft som bidrar till att hjulen hålls rullande.
För den miljömedvetne är det dessutom fullt logiskt att välja det lokala. Närproducerat, men även lokal handel, minskar på utsläppen. Frakterna blir kortare och antalet returneringar blir färre.
Inte minst minskar den onödiga överkonsumtionen om du väljer att handla lokalt. Det är alldeles för lätt i dag att klicka hem något du inte behöver när du sitter där på kvällen och scrollar igenom det enorma onlineutbudet.
Det är klart att alla inte alltid har råd att handla åländskt eller lokalt – för ibland är det faktiskt dyrare. Även om det är långt i från något som kan tillämpas alla gånger.
Däremot så kan vi alla dra vårt lilla strå till stacken och välja åländskt när vi har möjlighet. Då gör vi en stor insats. För det viktiga är trots allt att vi alla har det åländska alternativet i minnet och utmanar de stora jättarnas lockrop.
Med allt detta sagt är det självklart att vi någon gång nu och då kan handla online. Däremot behöver vi börja tänka mer på de här sakerna och inte ta det lokala utbudet vi har för givet och låta oss lockas av de stora multiinternationella företagens lockpriser som leder till att pengar lämnar Åland och till icke hållbar konsumtion. Vi kan bättre och vi vet att det lokala gynnar oss alla.
Ålänningarna är trots allt fortfarande bra på att välja åländska alternativ, men det minskar för varje år och varje för generation. Så om vi fortsättningsvis vill ha ett levande Åland så behöver vi alla hjälpa till.
Därför är Axgan-dagen ett utmärkt initiativ och därför ska vi alla ta rygg på initiativet och göra tredje november till en dag då vi lever åländskt, men även ser det som en liten väckarklocka som påminner oss om att handla åländskt året om. I alla fall om vi även fortsättningsvis vill ha det utbudet och den service vi i dag har på Åland.
Daniel Dahlén