Den kinesiska e-handelssajten Shein lägger till 6.000 nya produkter – varje dag. Ett ohållbart system som leder till växande sopberg.
Daniel Eriksson
Den kinesiska e-handelssajten Shein lägger till 6.000 nya produkter – varje dag. Ett ohållbart system som leder till växande sopberg.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Finländare går i bräschen som smarta

Finländare går i bräschen som smarta nätshoppare. Smartheten syns i att vi returnerar allt mindre av våra inköp, visar glädjande statistik från förbundet Finsk handel.

Ogenomtänkt nätshopping
på tillbakagång i Finland

Mängden returnerade nätshoppade varor är ett enormt miljöproblem. Eftersom kvaliteten på billiga varor för det mesta är dålig, och det är dyrare för försäljarna att återställa dem i nyskick, slängs i regel returerna i stället för att sälja på nytt. Sopbergen växer, synnerhet i fattiga länder som används som dumpningsstationer av västvärlden.

Det tycks vara en generationsfråga. Konsumenter under 40 år returnerar mest. I Finland sticker personer under 30 år särskilt ut i statistiken, där har 56 procent av alla konsumenter returnerat något de köpt på nätet.

Uttrycket fast fashion myntades för att beskriva klädkedjan Zaras snabba omsättning på plagg från ritbord till butik på bara 15 dagar. I dag lanserar Zara runt 10.000 nya plagg om året och brukade få kritik för det. Men det är ingenting mot den helautomatiserade kinesiska e-handelsjätten Shein som lägger upp cirka 6.000 nya produkter – varje dag! Känner du inte till Shein beror det troligen på att du är över 30 år, konstaterar ekonomiskribenten Katrine Kielos-Marçal, trots att Shein var världens mest googlade varumärke förra året.

Shein använder AI för att analysera besökarnas preferenser i realtid medan de klickar runt i appens utbud av varor. Datan används för att skapa nya designer som skickas till koncernens stora nätverk av låglönetillverkare som blixtsnabbt producerar de nya varorna. Efter bara några dagar kan ett plagg baserat på hur vi klickade i tisdags ligga ute till försäljning.
Det säger sig självt att det här är ett AI-optimerat recept på död genom kvävning under sopberg.

Men här går alltså Finland mot strömmen. Trots att antalet aktiva nätshoppare har ökat kraftigt under de senaste fem åren, returnerar vi allt mindre. Av alla inköp som görs på nätet här i landet returneras drygt en tredjedel, eller 39 procent. Det är en betydligt lägre andel än i Sverige, där nästan hälften av inköpen skickas tillbaka, eller Tyskland och Storbritannien, där över hälften av inköpen returneras.

Vanligaste returen är ett klädesplagg. Globalt står klädindustrin för tio procent av alla jordens koldioxidutsläpp. Textil- och modeindustrin är den näst mest förorenande industribranschen efter oljeindustrin.

Denna glädjande utveckling beror inte bara på mer medvetna konsumenter utan också på att nätbutikerna anpassat sig för att minska svinnet. ”Nu för tiden försöker många nätbutiker satsa på beskrivningar och rådgivning, så att konsumenten inte ska behöva köpa fler plagg av olika färger och i olika storlekar till exempel. Då kan den som köper göra mer exakta uppköp, och då behöver man inte returnera plagg som inte passar en”, säger Heidi Lauttamäki på förbundet Finsk handel till Yle.

Det är vad man kalla en kapitalistisk win-win-situation där marknadsekonomins grundmekanismer gynnar alla.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss