Foto:

Bild

Salta våra mest trafikerade vägar

Saltade vägar är en fråga som väcker diskussion i de åländska stugorna. Men lyssna på de sakkunniga och börja salta våra mest trafikerade vägar. Det höjer säkerheten.

 

I mellandagarna återaktualiserades frågan om vägsaltets varande eller icke varande på de åländska vägarna. Tunga aktörer gick ut med ett tydligt budskap om att det är dags att släppa garden och börja salta de åländska huvudvägarna – innan olyckan är framme. Att Åland inte saltar sina vägar har många ålänningar stoltserat med. Inte minst när det kommer till försäljning av begagnade åländska bilar utanför Åland. Historiskt har man fått lite mer för bilen då den inte har gått på saltade vägar och varit lika utsatt för rost. I dag är det en sanning med modifikation. Rostskydd har avhjälpt en del av problemet och andra faktorer än just saltpåverkan värderas betydligt högre vid ett bilköp. Saltade vägar räddar liv. Det står entydigt fast enligt såväl svenska Trafikverket som finländska Trafikledsverket. Däremot saltar man betydligt mindre än man gjort tidigare och framför allt saltar man bara vägar med hög trafik. På de mindre vägarna använder man fortsättningsvis sand för att minska risken för halka.

Själva saltningen av vägarna görs dessutom numera med saltlösningar i stället för salt och man identifierar områden där man inte ska salta för att hindra att vattentäkter påverkas.

Hjalmar Laudon, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger i en artikel på Forskning.se att klimatförändringarna kommer medföra att vi får alltfler mer frekventa perioder då vintertemperaturen svänger runt nollstrecket och det i sin tur gör att vi får fler isigare vintervägar. Det kan medföra att saltningen av våra vägar kommer att öka. Således står vi snart inför ett vägval – även på Åland. Givetvis medför saltning av vägar även en negativ miljöpåverkan – inte minst på livet i sjöarna, enligt Laudon. Även Trafikverket är tydliga med att saltet påverkar växtlighet, vegetation och vatten närmast vägbanan.

Samtidigt konstaterar man att det i dag inte finns alternativ som har mindre påverkan på miljön med samma god möjlighet att bekämpa halkan.

Att sakkunniga aktörer, som ledande vägmästare Thomas Idman vid landskapsregeringen, Hans-Erik Eker på Transmar, Per-Ove Karlsson och Roger Rundberg på Rundbergs Bil och Service samt Benny Törnqvist på Ömsen, tydligt förespråkar saltning borde ge landskapsregeringen råg i ryggen att nu ta steget och börja salta våra mest utsatta vägar. Det minskar trots allt risken för allvarliga olyckor, avkörningar och stenskott. Dessutom handlar det inte om långa tidsperioder av saltning och det rör bara några få vältrafikerade vägsträckor.

Infrastrukturminister Camilla Gunell sade i mellandagarna till Ålandstidningen att frågan ska tas upp till diskussion, men att det kan uppfattas som ett stort vägval för Åland. Så var det definitivt för några år sedan, men i dag är frågan troligen inte en lika stor vattendelare. Framför allt blir svaret om vi ska ha saltning eller ej relativt självklart om vi sätter säkerheten i fokus i stället för rostningseffekter på bilar. Det är ju också trots allt bättre att vidta åtgärder innan en olycka redan är skedd.

 

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss