Tidigare i maj, bara lite mer än en vecka efter att Calle Juslin-Nyqvist officiellt inlett sin anställning som verksamhetsledare och A-lagstränare i klubben, gick IFK Mariehamn hockey ut med ett pressmeddelande där man berättade om en rejält misskött ekonomi – med obetalda räkningar och en total skuld till Mariehamns stad om närmare 40.000 euro.
Calle Juslin-Nyqvist berättar att han började ana oråd redan i samband med överlämningen från den tidigare verksamhetsledaren.
– Jag visste redan från innan att föreningen hade en tajt ekonomi. Det hade jag fått förklarat för mig. Och ganska omgående efter att jag påbörjat min anställning började det plötsligt dyka in mejl om obetalda fakturor. Men det var först när jag fick tillgång till föreningens konton, och därmed fick en bättre överblick, som jag och styrelsen förstod hur akut och allvarlig situationen faktiskt var, berättar Calle Juslin-Nyqvist.
Var det har gått fel och vem som är ansvarig för vad är upp till den pågående internutredningen att slå fast, menar Calle Juslin-Nyqvist.
– Men min generella bild av händelseförloppet är att man inte har ansökt om alla de bidrag man har rätt till, hamnat efter med betalningarna och därefter haft svårt att komma ikapp.
Klarat sin första avbetalning
Calle Juslin-Nyqvist beskriver sin första månad som intensiv men också lärorik och nyttig.
– Jag känner ju till ishallen ganska bra sedan min tid här som spelare men det finns fortfarande en hel del grejer som dyker upp och som jag aldrig har sett eller vetat om tidigare. Och utöver det har jag fått möjligheten att lära känna alla spelare och ledare, säger verksamhetsledaren och fortsätter:
– Men det är klart att den ekonomiska biten har upptagit majoriteten av min tid hittills. Vi är många som har jobbat länge och mycket för att få styr på det här. Även om jag är föreningens enda anställda har det knappt gått en dag utan att någon från styrelsen varit här och hjälpt till.
I onsdags gjorde IFK hockey sin första och enskilt största avbetalning till Mariehamns stad enligt den plan som kultur- och fritidsnämnden godkände i mitten av maj, på 16.000 euro. Nu väntar betydligt mindre summor varje månad till och med den sista maj nästa år.
Hur har ni fått in pengarna?
– Verksamhetens ordinarie intäkter kombinerat med ett lån. Som sagt, vi har jobbat hårt och brett för att få in tillräckligt med medel, säger Calle Juslin-Nyqvist, som nu blickar framåt.
– Det är klart att det känns väldigt skönt nu när vi har klarat av den första raten, som ju var den mest akuta och största utmaningen. Vi är övertygade om att vi kommer ta oss ur den här krisen som en ännu starkare förening. Nu gäller det att vi försöker bygga upp ett nytt förtroende gentemot medlemmar och samarbetspartners.
Hur påverkas verksamheten av allt detta? Blir det dyrare träningsavgifter? Färre istider?
– Färre istider är det inte tal om. Men träningsavgifterna kommer att justeras. Jag vill dock poängtera att avgifterna skulle ha justerats oavsett detta. Det borde ha gjorts redan för flera år sedan.
– Sedan har det påverkat på många andra sätt och vis också. Det har till exempel skapat en stor oro hos våra medlemmar, vilket så klart är jättetråkigt. Samtidigt har medlemmarna visat otrolig styrka och många har också erbjudit sig att hjälpa till.
Har ett lagbygge att ta hand om på samma gång
För ett tag sedan blev det även klart att Calle Juslin-Nyqvist tar över som A-lagstränare för herrarnas representationslag, som tidigare i år alltså steg från division 4 till division 3.
– Meningen är att jag inte ska försöka blanda rollerna med varandra. Verksamhetsledare är mitt jobb och A-lagstränare min fritidshobby.
Det låter som att du tar dig an väldigt mycket på en och samma gång just nu?
– Jag förstår att det låter så. Och visst, första månaden blev ju lite speciell. De flesta dagar har jag varit på kontoret från 8–20. Men precis som alla andra i den här föreningen älskar jag hockey. Och för mig är A-lagsbiten en nödvändig morot. Jag behöver få känna av tävlingsnerven och samtidigt kunna koppla bort det andra emellanåt.
Sedan en tid tillbaka har A-laget, via sina sociala medier, presenterat ett gäng spelare inför nästa säsong – både gamla och nya.
Hur långt i lagbygget har ni kommit?
– Ungefär tre fjärdedelar. Men tittar man på truppen så här långt har vi redan väldigt många namn. Saken är den att vårt U17-lag hade dåligt med gäng då flera av dem har meddelat att de flyttar till Sverige för studier. Så för att de spelare som fanns kvar i laget inte skulle behöva lägga ner har vi erbjudit dem A-lagskontrakt, säger Calle Juslin-Nyqvist och fortsätter:
– Till hösten har vi som plan att starta upp motionsserien igen och då är tanken att de spelare – i och med att vi kommer att ha så stor trupp – som inte får tillräckligt med speltid i division 3 ska kunna spela där.
”Behöver ta in spelare utifrån”
Två av de som IFK hittills har presenterat är nyförvärv, Markus Saarinen och Johannes Ranta.
Hur kommer det sig att ni tar in spelare utifrån om ni redan är så många?
– Man behöver se framåt också, längre än bara den närmaste säsongen. Vi har många spelare som börjar bli till åren, så som exempelvis Robin Englund och Andreas Stenberg. Många av dem är i ett sådant läge att de börjar fundera på saken och kanske tar ett år i taget. Men vad händer sedan när de lägger av? Och vad gör vi om flera av dem lägger av samtidigt?
– Just nu är vårt äldsta juniorlag U15. Realistiskt sett tar det flera år innan de kommer upp i A-laget. Det är inte schysst att kasta in dem i en A-lagstrupp innan de är redo, bara för att vi ska få ihop ett lag. Man måste komma ihåg att division 3-serien är bra och ändå innehåller fullvuxna spelare varav flera har erfarenheter från betydligt högre serier, så som Hockeyallsvenskan och division 1. Därför behöver vi ta in spelare utifrån också.
Till sist, vad är ambitionerna med A-laget inför kommande säsong? Ni är ändå nykomlingar.
– Mina ambitioner är att vi ska ha ett slagkraftigt lag som ska kunna vinna varje match. Sedan får vi se hur långt det räcker. Men vi ska kunna vara med och tävla. Annars är det inte roligt, avslutar Calle Juslin-Nyqvist.