Jobbannonser för sprängningar, skjutningar, våldsbrott och utpressning. Det är vad de kriminella nätverken ägnar sig åt på de digitala plattformarna, menar polisen.
Vi har haft svårt att hänga med. Men vi ska springa ikapp nu. Och det gör vi, men det är en bit kvar för att vi ska vara nöjda, säger Theodor Smedius.
Han är tillförordnad biträdande chef på enheten för utveckling av brottsbekämpning på polisens nationella operativa avdelning (Noa). Eller, som han själv uttrycker det, han ska se till att polisen kommer längre upp i näringskedjan i den kriminella miljön.
Vi griper ju väldigt ofta utövare av de här grova brotten. Nu är ambitionen att komma längre upp och gripa möjliggörare, rekryterare. Helst de som sitter i toppen.
Vanligare och effektivare
För att göra det, menar Smedius, behöver polisen bli bättre på det digitala. Öppna plattformar som Tiktok, Snapchat och Instagram beskrivs som första steget när gängen kommer i kontakt med personer, en kommunikation som sedan ofta flyttas över till krypterade chattar.
Jag har inga siffror. Men det är enormt mycket vanligare i dag att man utsätts i den digitala miljön på nätet och på de här plattformarna, säger han och fortsätter:
Framför allt så går ju radikaliseringsfasen, som jag gärna kallar det, oerhört mycket snabbare på nätet än vad den gör i den fysiska miljön.
Lagstiftning
Enligt Smedius har polisen ett gott samarbete med techbolagen bakom de populära plattformarna, och även om han tycker att de borde kunna göra mer är det inte där skon klämmer mest.
Den svenska lagstiftningen måste förändras lite grann för att vi ska kunna bygga ny it-förmåga som kan hålla jämna steg med det som motståndaren använder.
Smedius nämner AI som en möjliggörare för polisen att lättare kunna gå igenom stora mängder data.
I dag sitter det fysiska personer och går igenom den data vi har.
Goda och onda
Att ge polisväsendet tillgång till avancerad teknik är ingen enkel fråga.
Det är klart att man måste hålla koll på hur vi använder tekniken, säger Smedius.
Mer teknisk kompetens och en lättnad av regelverken på nationell och europeisk nivå är dock väsentligt, enligt Smedius:
Om ena laget inte har några regler och förhåller sig till att använda teknikutveckling och innovation helt fritt och det andra laget, det goda laget, måste förhålla sig till en mängd regler, det är klart att det är svårt att vinna matchen.
