Att värna hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen är en av de viktigaste frågorna för Obunden samling i höstens val. Enligt Bert Häggblom fungerar Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) dåligt. Han är kritisk till att viss tids-förordnandena tillåts fortsätta under lång tid.
– Vikariejobben förlängs och förlängs. Det leder till att folk blir otrygga och osäkra. Lagen måste ändras så att anställningarna tryggas.
I pyjamas och blöjor
Enligt honom går inbesparingarna inom ÅHS ut över patientsäkerheten. Han säger att remisser tappas bort och att väntetiden för cancerpatienterna blir oskäligt lång. Också mot den palliativa vården, alltså vården i livets slutskede, riktar han kritik.
– Det är ovärdigt att patienter ska vara i pyjamas hela dagarna eller vänta länge i nerkissade blöjor.
Han säger att det förmodligen behövs mer personal i vården, inklusive den kommunala äldreomsorgen, men att det framför allt är en ledningsfråga.
– Jag vill ruska om hela ÅHS, med början från styrelsen och ledningsgruppen. Många av de anställda är sjukskrivna och slits ut.
Småföretagarna
En annan hjärtefråga är räntestöd till små företag med upp till fem anställda. Bert Häggbloms förslag är att Ålands näringsliv, med stöd från landskapet, anställer en person som hjälper småföretagen.
För att motverka arbetslösheten vill han att de företag som anställer en arbetslös ska få viss kompensation av landskapet.
Partiet vill finansiera sina förslag genom att förändra reglerna så att delar av de cirka 60 miljoner euro som landskapet har i fordringar i form av bostadslån betalas tillbaka. Framöver ska landskapet inte agera bank utan ge räntestöd i stället för direkta lån, säger han.
Egen skatt brådskar inte
Bert Häggblom klev av landskapspolitiken för tolv år sedan. Han axlade ordförandeskapet för Obunden samling i våras och är övertygad om att partiet kommer in i lagtinget.
– Vi är ett parti som ska föra fram kreativa nya idéer. Vi ska blåsa igenom etablissemanget och stå på barrikaderna. I dag (läs: fredag) har vi 22 kandidater, sju av dem är kvinnor.
På barrikaderna står han dock inte när det gäller skatteövertagandet. Frågan brådskar inte och är inte prioriterad under kommande valperiod. Självstyrelsen har tillräckligt med skatteverktyg i och med kommunalskatten, anser han.
– Vi ska inte ta över några skatter om vi inte vet vad vi ska göra med dem. Först måste vi bestämma vilken beskattning vi ska ha och vad den betyder för medborgarna och näringslivet. För att ta över måste det finnas stöd bland befolkningen. I dag finns det en rädsla att de politiker som sitter vid rodret inte har det helhetsgrepp som behövs för egen beskattning.
Folkomröstningar
Han dömer ut kommunalförbundsmodellen för Kommunernas socialtjänst.
– Det är vansinne. Om KST-lagen går igenom och vi kommer in i lagtinget tar vi initiativ till att ändra den. Vårt förslag är att landskapet tar över de smala sociala områden som ingår i KST.
När det gäller kommunstrukturen vill han ha folkomröstningar i kommunerna.
– Det ska vara upp till invånarna att avgöra om kommunen ska gå ihop med någon annan.
Bert Häggblom har tidigare efterlyst en ”ärlig och uppriktig” debatt om flyktingmottagandet.
– De som vill ta emot fler flyktingar måste ta det initiativet i sina hemkommuner men det har de inte gjort. Och om kommunerna ska ta emot fler måste de också få resurser, staten betalar inte allt.
De 25 kvotflyktingar som Mariehamn och Jomala hittills gått in för är okej, anser han. Enligt EU bör Finland ta emot 2.500 asylsökande utöver kvotflyktingarna. Det skulle betyda tolv till Åland och Bert Häggblom är villig att diskutera hur ett sådant tillskott kan fördelas, om staten vill att Åland ska ta emot asylsökande.
Vilken är den viktigaste miljöfrågan?
– Att Åland är pådrivande i att fler reningsverk byggs runt Östersjön och att vi minimerar våra egna utsläpp.
Koloss på lerfötter
För Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet vill han ändra regelverket som enligt honom försvårar för särskilt småföretagarna.
– ÅMHM börjar bli en koloss på lerfötter. Företagare tvingas vänta oskäligt länge på tillstånd. Och när familjedagvårdare måste skriva en riskrapport om de tar barnen till biblioteket, då har det gått för långt.
När tror du Åland har jämställda löner i offentlig sektor?
– Senast 2019.
Hur många mandat tar ni i lagtinget?
– Tre–fem.
LÄSARNAS FRÅGOR TILL BERT HÄGGBLOM
Hur vill du stävja ÅMHM:s byråkratiska expansion och skenande avgifter?
– Genom att ändra i lagstiftningen. EU styr inte allt, det finns utrymme för tolkningar. Dåligt insatta politiker leder till ökad byråkrati. Avgifterna ska anpassas till omsättningen, till viss del måste samhället bära kostnaderna.
Är du villig att återinföra skrotningspremien för bilar?
– Ja, och stöd till dem som skaffar el- eller hybridbilar.
Ska plastkassarna bort?
– Ja.
Kerstin Österman