Inför årets lagtingsval har partierna valt olika upplägg för sina listor. Obunden samling, Moderaterna, Socialdemokraterna, Åländsk demokrati och Liberalerna har valt att ha partiets samtliga kandidater på en lista.
Valförbundet Centern/Hållbart initiativ har två listor: en med Centerkandidaterna och en med Hållbart initiativs kandidater.
Ålands framtid har 24 listor. Varje manlig kandidat har en egen lista. De nio kvinnliga kandidaterna har samlats på en lista.
Vad betyder det här? undrar en läsare. Ålandstidningen låter frågan gå till lagtingsdirektör Susanne Eriksson, som reder ut systemet.
Utgångspunkten i det åländska valet är att man röstar på en person, men rösten räknas både kandidaten och partiet till godo. Efter valet räknar man först hur många röster varje kandidat har fått och sedan räknas rösterna samman för alla kandidater i partiet.
Platserna i lagtinget fördelas utgående från samtliga röster som ett partis/valförbunds kandidater har fått. Vid fördelningen av mandaten partierna emellan räknas alltså rösterna på Centern och Hållbart initiativ ihop. Likaså räknas rösterna på Ålands framtids 24 listor ihop.
Men när det sedan gäller vilka personer som kommer in i lagtinget får upplägget med exempelvis enmanslistor, kvinnolistor och valförbund betydelse. Indelningen i olika listor kan öka eller minska vissa kandidaters möjlighet att få en av platserna.
Jämförelsetal
Med det upplägg som partierna valt för lagtingsvalet 2015 kommer lagtingsplatserna att fördelas på följande sätt:
1. Ett parti med en lista (Ob, MSÅ, S, ÅD, Lib)
Lagtingsplatserna går i praktiken i turordning till de kandidater som fått flest röster.
2. Ett valförbund med två listor (C/HI)
I det här fallet görs olika två olika uträkningar: en för Centerkandidaterna och en för Hållbart initiativs kandidater. Baserat på den uträkningen får alla kandidater ett jämförelsetal.
Den kandidat som fått flest röster på vardera lista får hela listans samtliga röster som sitt jämförelsetal. Den som fått näst mest röster får ett jämförelsetal som motsvarar hälften av rösterna, trean får en tredjedel, fyran en fjärdedel och så vidare.
När kandidaternas jämförelsetal är klara går platserna i lagtinget i turordning till dem som har högst jämförelsetal oavsett om de kommer från Centerns eller Hållbart initiativs lista.
En röst på Hållbart initiativ ökar möjligen valförbundets möjligheter att ta mandat i lagtinget. Men Hållbart initiativs kandidater gynnas mindre av valförbundet än vad kvinnorna inom Ålands framtid gör av sitt partis upplägg eftersom männen där står på enmanslistor.
3. En kvinnolista och 23 enmanslistor (ÅF)
Även här kan jämförelsetalen få betydelse.
En kandidat på en enmanslista får ett jämförelsetal som motsvarar antalet röster som kandidaten i fråga fått.
För kvinnolistan räknas alla nio kandidaternas röster ihop. De sammanlagda rösterna på hela listan blir jämförelsetalet för kandidaten som fått flest röster på kvinnolistan. Kandidaten på kvinnolistan som fått näst flest röster får ett jämförelsetal som motsvarar hälften av den sammanlagda rösterna. Treans jämförelsetal bli en tredjedel, fyrans en fjärdedel och så vidare.
Detta ökar chansen för att en av partiets kvinnor får en lagtingsplats, även om vissa män fått fler personliga röster. Man kan säga att de kvinnliga kandidaterna tillsammans konkurrerar med de ensamma männen om partiets platser i lagtinget.
Anna Jakobsson