Unga utmanar är en artikelserie med fokus på de unga i valet.
Vi har låtit en ung lagtingskandidat från varje parti utmana en valfri lagtingskandidat från ett annat parti på frågor hen tycker är viktiga.
Partierna har själva valt vilken ungdom de vill lyfta fram. Lotten har avgjort vilka partier som utmanar varandra.
I dag Jesper Carlsson (MSÅ) utmanar Runar Karlsson (C) samhällsekonomi, ungas arbetsmarknad och kommunsammanslagning.
• Samhällsekonomi
Landskapsförvaltningen måste av kostnadsskäl genomgå stora strukturella reformer, anser Jesper Carlsson. Han efterlyser en fullständig utredning över kompetensbehovet inom förvaltningen.
– Till exempel Vårdöbron kräver stora externa insatser. Varför klarar vi inte dem själva? Vi borde minimera riskerna för att behöva anlita externa konsulter, säger han.
Runar Karlsson håller med om att det finns orsak att oroa sig för landskapets ekonomi.
– 2008 hade vi 170 miljoner euro på kontot. I dag är summan 20–30 miljoner euro. Vi har gjort av med 130–150 miljoner euro mer än vi fått in, ungefär 20 miljoner euro per år. Det kan man inte hålla på med hur länge som helst, säger han.
För att minska kostnaderna med 20 miljoner euro per år krävs höjda avgifter, en minskad verksamhet och höjda skatter, anser Runar Karlsson.
Jesper Carlsson ser nackdelar med att höja skatterna.
– Det kan minska köpkraften och minska människors incitamentet till att jobba.
Han vill hellre minska samhällets kostnader.
– Vi har ett system som är för ineffektivt.
Ett konkret inbesparingsförslag från Jesper Carlsson är att minska antalet lagtingsledamöter, till exempel genom att låta landskapsregeringens ministrar behålla platserna i lagtinget.
Det sparar man knappast 20 miljoner euro på?
– Nej, men det signalerar till väljarna att vi ser över vår kostnadskostym, säger Jesper Carlsson.
Visst kan regeringen sitta i lagtinget och man kan säkert hitta en miljon euro att ta bort på den typen av åtgärder, säger Runar Karlsson.
– Men då fattas det 19 miljoner. Man måste ha en mycket bredare inriktning, säger han.
• Ungas arbetsmarknad
Sett ur ett nordiskt perspektiv är ungdomsarbetslösheten låg på Åland, säger Jesper Carlsson. Men han vill ge det åländska samhället de verktyg som krävs ifall arbetslösheten stiger. Han föreslår att Åland ska överta behörighet så att man kan sänka arbetsgivaravgifterna och sänka momsen för branscher med en stor andel ung personal.
– Den dagen problemen kommer ska vi ha optimala förutsättningar att hantera dem, säger han.
Runar Karlsson är inte främmande för tanken att underlätta för små företag, så att de vågar anställa folk. Dagens trygghetssystem gör att tröskeln för att anställa blir hög.
Ska det bli enklare att säga upp ungdomar?
– En enklare anställningsform är inte optimal, men fördelen är att man får in folk på arbetsmarknaden.
Runar Karlsson föreslår att samhället ska anställa ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden under en viss tid. Det skulle ge ungdomarna erfarenheter som behövs för att få ett arbete. Kostnaden för detta kommer att betala tillbaka sig, tror han.
• Kommunsammanslagning
Jesper Carlsson vill minska antalet kommuner på Åland. Tre eller fyra kommuner kan vara lämpligt, anser han.
– Siffran är inte det viktiga. Man måste utgå från vad kommunerna ska ha för ansvar och vad landskapet ska ha för ansvar. I dag går vissa kommuner på knä och man pumpar in landskapsandelar. Därför ser jag det som ofrånkomligt att kommunerna blir färre.
Runar Karlsson håller inte med.
– Åland är den enda regionen i vår närhet där landsbygden, bortsett från skärgården, växer. Varför flyttar man till Geta? Jo, för att barnen kan gå i skola där och för att man har ett äldreboede i närheten när man blir äldre. Alla undersökningar visar att när man centraliserar så tar man bort servicen, säger han.
Varför är det bra att landsbygden växer i stället för att människor bor i tätorter?
– Det är klart att det är en fördel. Då uppstår det också ett näringsliv där ute, säger Runar Karlsson.
Jesper Carlsson säger att kommunsammanslagningar minskar närdemokratin. Men han tror inte att de leder till att landsbygden dör ut.
– Man kan utreda vad som har gått fel på ställen där det har hänt.
Runar Karlsson lyfter fram sin hemkommun Saltvik som ett exempel på att servicen inte måste bli dyrare i en liten kommun.
– Saltvik har en egen äldreomsorg som är billigare än De gamlas hem. Och vi har lägre kostnader för skolan är Finström.
Men de minsta kommunerna redovisar röda siffror, säger Jesper Carlsson.
– Man ser inget trendbrott på den punkten.
Runar Karlsson håller med om att det är så i skärgården.
– Där kostar den kommunala servicen i snitt tusen euro mer per person. Centern är inte emot att kommuner går ihop, men vi är emot att det görs med tvång.
Det är Jesper Carlsson också, men han vill skapa drivkrafter för sammanslagningar.
– Då är vi ganska överens. Jag tror att det här kan vara en generationsfråga. Jag har inget emot att en ny generation ser på det med andra ögon, säger Runar Karlsson.
Anna Jakobsson