För någon månad sedan intervjuade jag en konsult om hur näringslivet kan använda sig av AI. Fördelarna var onekligen många och bland de bättre sakerna var enligt konsulten att AI kan motverka ålderism, alltså diskriminering av äldre arbetstagare. Detta eftersom AI kan göra arbetstagaren snabbare och mer effektiv och hjälpa till med processer som är tidsödande. Detta i kombination med den erfarenhet och kompetens en äldre medarbetare besitter gör att de äldre blir attraktiva på arbetsmarknaden.
Även jag använder mig av AI ibland. Det kan vara en otroligt stor hjälp när det gäller att sammanfatta stora mängder data eller bara att ge ett rubrikförslag när hjärnkontoret inte vill samarbeta.
Ibland brukar jag roa mig med att fråga Chat GPT vem jag är. ”Vem är Eva Ringbom-Fonsell” skriver jag. De mest häpnadsväckande svar kommer. Nu senast:
”Eva Ringbom-Fonsell är en svensk affärskvinna som har haft en betydande karriär inom näringslivet. Hon är mest känd för sitt arbete inom Apoteket Ab, där hon har haft en ledande roll som vd eller i andra högre befattningar. Under hennes tid på Apoteket har hon varit engagerad i att utveckla och modernisera verksamheten, särskilt i en period då apoteksmarknaden genomgick stora förändringar i Sverige, inklusive avregleringar.”
När jag tidigare har frågat har jag varit både åklagare, tingsdomare och chefredaktör. Det är ju fantastiskt! Jag rättar tålmodigt den lille vännen och får väldigt artiga svar. ”Tack så mycket för dina rättelser, vill du dela vad som är korrekt om henne?”
Visst vill jag det. Till slut skriver jag ”Vem är Eva Ringbom-Fonsell journalist?” Jag får ett korrekt svar om min bakgrund som radiojournalist och min journalistutbildning och att jag år 2022 började på Ålandstidningen. Jag kan sova lugnt igen och min puls går ned. Tills jag nästa gång vänder mig till Chat GPT och ställer frågan. Då kan jag vara allt från cirkusartist till vd för Google.