Monumentet avtäcks på självstyrelsegården vid 15-tiden på onsdagen, dagen innan 100-årsjubileet. På plats är bland annat representanter från landskapsregeringen och lagtinget, huvudpersonen Anders Wiklöf själv och antikvitetsexperten Knut Knutson, bland annat känd från svenska Antikrundan, som koordinerat affären.
Det första exemplaret av ”Non-Violence” göts av skulptören Carl Fredrik Reuterswärd på beställning av John Lennons änka Yoko Ono vintern 1984-1985. Under de första åren stod skulpturen i Strawberry Fields vid Central Park i New York, men några år senare flyttades den till entrén utanför FN:s högkvarter.
En fredssymbol
På sin plats utanför FN-skrapan har ”Non-Violence” sedan dess kommit att bli en av världens mest kända fredssymboler. Olika varianter av skulpturen finns i dag på flera platser i världen, men den ungefär en och en halv meter breda version som Anders Wiklöf nu donerar till Åland är den sjätte i en upplaga på åtta. Skulpturen finns förutom i Mariehamn bland annat i Lausanne, Beirut, Belfast och Mexico City.
Skulpturen anlände till Åland på onsdagen och till avtackningen som sker vid 15-tiden har den placerats på en tillfällig sockel. Senare är tanken att den ska stå på en sockel av åländsk röd granit.
Fredens öar
Innan avtäckning tar talman Bert Häggblom (Ob) ordet och i ett tal konstaterar han att skulpturen nu hittat sitt hem.
– Finns det någon annan skulptur i världen med ett sådant kraftfullt budskap? Den har blivit en symbol för fredskampen över hela världen. I dag är detta ett budskap viktigare än någonsin.
Därefter tar Knut Knutson ordet.
– För mig är det ett stort ögonblick att få medverka till att den här skulpturen placeras på denna magnifika plats. Det här är en av världens främsta symboler för fred.
Han menar att konst inte alltid är lätt för den oinvigde att förstå sig på, men i det här fallet förstår alla.
– När folk ser den utanför FN-skrapan förstår de direkt vad allt handlar om. På samma sätt kommer alla som kommer hit att förstå vad den betyder och vad Åland och det åländska folket står för: Fred, icke-våld, frihet och alla människors lika värde.
Fantastisk tajming
Att köpet och donationen över huvud taget kunde genomföras var också helt och hållet en slump. Knut Knutson berättar att han under våren blev kontaktad av en anonym person som ville sälja skulpturen.
– Då ringde jag Anders (Wiklöf reds.amn.) och allt eftersom insåg jag vad den kunde få för betydelse för Åland och det åländska folket. Och vi kunde inte hittat en bättre dag att inviga skulpturen, dagen innan den åländska självstyrelsens 100-årsjubileum och mitt under Rysslands pågående aggression mot Ukraina.
Borde passa
Ålands särställning och Åland som plats är redan i dag en fredssymbol och under invigningen är alla eniga om att ”Non-Violence”-skulpturen inte kunde stå på en bättre plats. För Anders Wiklöf var det också ett lätt beslut att slå till när han fick chansen.
– Först blev jag kanske lite förvånad eftersom den här typen av konst sällan kommer till försäljning. Sedan var det ett lätt beslut. Jag tycker att den största fredssymbolen i modern tid borde passa på fredens öar, Åland. Jag är väldigt stolt över det här.
Hur mycket han betalade vill han inte avslöja.
– Det spelar ingen roll för mig.
Skulpturen är inte Anders Wiklöfs första donation till åländska samhället. För ungefär ett år sedan donerade han till exempel en exklusiv Steinway-flygel till landskapet och det åländska kulturlivet.
– Då pratade jag om att jag ville att flygeln skulle finnas i 200 år. Den här skulpturen vill jag ska stå här i tusen år!
”Non-Violence”-donationen har i sammanhanget också en särskild betydelse för Anders Wiklöf.
– Fred är otroligt viktigt och det är klart att det här är speciellt. Jag är stolt över att vara ålänning och bo på fredens öar, jag är stolt över den åländska demilitariseringen och neutraliseringen och jag är stolt över alla dem som är med och bevarar fred.