I går kulminerade jubileumsåret för Ålands självstyre och lagtinget hade bjudit in ett trettiotal eminenta gäster från Norden, bland dem kung Carl Gustaf och drottning Silvia samt president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio. Under dagen besökte gästerna bland annat Bomarsund, Kastelholms slott, Smakbyn och Ålands lagting. Schemat för dagen var fullspäckat, men gästerna verkade nöjda och sågs samtala och skratta med varandra.
Förtjust i Bomarsund
Kungen var en av talarna under den högtidliga ceremonin vid Julius Sundbloms staty. Efteråt hölls en middag hos kommerseråd Anders Wiklöf på Andersudde, och Ålandstidningen fick en pratstund med kungaparet. Kungen nämner besöket vid Bomarsunds fästning som en av höjdpunkterna under dagen.
– Det var väldigt spännande att se Bomarsund, jag hade inte förstått hur pass stort det har varit. Det krävdes stora ansträngningar en gång i tiden att bygga en marinstad. Dagen har bjudit på mycket historia, samtidigt är det också tydligt att det finns stora möjligheter för framtiden, säger han.
Som ung besökte kungen Åland och ”den vackra skärgården” flera gånger.
– Det är väldigt roligt att vara tillbaka och samtidigt kunna fira den här fina dagen. Jag var här för många herrans år sedan, och har inte varit tillbaka sedan dess, säger han.
Kungen är nöjd med dagen?
– Absolut.
Drottning Silvia berömmer de vackra och grönskande omgivningarna.
– Jag förstår att man vill flytta hit, säger hon.
Kungen lyfter betydelsen av Sveriges och Finlands band till varandra, där Åland utgör en sammanhållande länk. Rysslands invasion av Ukraina har skapat turbulens och fört Sverige och Finland ännu närmare varandra, inte minst när det gäller säkerhetspolitiken.
– Åland betyder något alldeles speciellt både för Sverige och Finland, i synnerhet de här dagarna. Vi befinner oss i en konstig situation. Nu upplever vi ett samarbete på alla fronter mellan våra länder. Det bådar gott för framtiden, och är en stor trygghet, säger kungen.
Personligt tal
Kungens personliga tal under ceremoni vid Julius Sundbloms staty fick en av århundradets varmaste applåder.
– Som ung besökte jag flera gånger Åland. Men om jag är korrekt informerad lär detta vara första gången som en svensk kung avlägger ett officiellt besök här. Och det är väl i så fall på tiden, säger han.
Kungen berättade också att Åland låg hans farfarsfar varmt om hjärtat.
– Min farfarsfar, kung Gustaf V, kände starkt för Åland och månade om det åländska folkets väl och ve. Tänk om han skulle kunnat vara med här i Mariehamn i dag. Då hade han kunnat se hur väl den uppgörelse om Ålands framtid föll ut, som föreslogs av Nationernas Förbund år 1921.
Viktigt för kungaparet
Hovets informationschef Margareta Thorgren berömmer det åländska mottagandet, och säger att kungaparet flera gånger under dagen har uttryckt att de är glada och hedrade över att vara en del av firandet.
Kungahuset hanterar en mängd förfrågningar, men när kungaparet fick inbjudan till Åland hundraårsfirande var det ingen tvekan om att tacka ja.
– Vi tycker det är viktigt att prioritera jämna jubileum. Åland och hundraårsfirandet är något alldeles särskilt, därför är kungaparet med, säger Margareta Thorgren.
Besöket har krävt en hel del förberedelser. En delegation från hovet var på Åland för några veckor sedan för att gå igenom upplägget tillsammans med lagtinget.
– Det här är ett stort besök för kungaparet. Efter att vi hade tackat ja började den stora planeringen. Hovet och även säkerhetspersonal har varit här på ett förbesök, då man gick igenom ett tänkbart program och vad man vill visa upp, säger Thorgren.
Privatplan
Kungen och drottningen reste till Åland med eget flygplan till Mariehamns flygplats på torsdagsmorgonen och var tvungna att flyga tillbaka sent samma kväll. Därför kunde de endast närvara under en del av jubileumskonserten på Andersudde. Med i planet var bland andra talmannen Andreas Norlén och hans fru Helena Norlén.
– Eftersom det är så otroligt många programpunkter under juni månad reser kungaparet tillbaka redan under torsdagskvällen. Det har varit en otroligt händelserik vår. Många saker under pandemin har inte ställts in, utan skjutits upp. Det är ett enormt intensivt schema nu för hela kungafamiljen, säger Margareta Thorgren.
Filmades till biofilm
Det svenska hovet uppdaterade under dagen sina sociala medier flitigt med bilder från Bomarsund, Kastelholms slott, Ålands lagting. Instagramkontot har över en halv miljon följare.
Besöket var också välbevakat av traditionella medier, många av dem från Finland. Den svenska regissören Karin af Klintberg var på plats med en filmare. Hon arbetar med en kommande film om kungen i samband med att han firar 50 år som regent nästa år.
– Under det här året som jag har följt kungen har det slagit mig att han arbetar jämt – vardagar, kvällar och helger. Jag visste inte att hans schema är så här pressat. Jag har också insett vilken stor apparat det är runt kungahuset, säger hon.
Kungens närvaro vid olika evenemang betyder mycket, säger Karin af Klintberg.
– Folk ser det som ett kvitto på sitt hårda slit.
Filmen går under arbetsnamnet ”Kungen” och beräknas ha biopremiär i början av 2023.
Fick Mickes kalsonger
Kungaparet flög inte hem lottlösa från Åland. Med sig hade de konstnären Kjell Ekströms bok om konsten på Andersudde, som överräcktes vid en konstvisning innan middagen.
Under middagen på Smakbyn passade Michael Bjöklund på att lämna över något som förhoppningsvis kommer till användning.
– Presidenten och kungen får med sig kalsonger. Jag lägger ner extra till prins Daniel och prins Carl Philip också, säger stjärnkocken.
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) sammanfattar dagen med orden värme och glädje.
– Det har varit intensivt, utmanande och underbart. Det hade inte kunnat vara bättre, säger hon.