President Sauli Niinistös och hans hustru Jenni Haukios besök på Åland var intensivt, men det var uppenbarligen en president som trivdes som officiell värd för det svenska kungaparet. Det skämtades, förevisades och småpratades mycket mellan statscheferna som träffades på det andra statsbesöket på bara några veckor.
Presidenten tackade också ålänningarna för dagen både i sitt tal på Torget i Mariehamn, och lite tidigare vid den presskonferens som han höll i lagtingets bibliotek.
– Vi har haft en livlig och intressant dag på Åland och vi har fått höra hur man ser på den åländska framtiden. Man kan säga att det finns mycket positivt tänkande, sade han vid pressträffen.
Mest på finska
Mötet med medierna, som till övervägande del skedde på finska då ett relativt stort finskt medieuppbåd kommit till Åland för att bevaka firandet, kom till stor del att handla om Nato och om ett medlemskap kan påverka demilitariseringen.
– Självstyre, demilitarisering och neutralisering är givna saker. Det finns inga krav eller kommande avtal som säger att man måste ändra något. Vi kan fortsätta som i dag också i framtiden, slog presidenten fast.
Sauli Niinistö menade också att det inte finns några oklarheter kring Finlands roll i försvaret av Åland i händelse av krig. Ålands status är bunden till fördraget som antogs under Nationernas förbund.
– Det är viktigt att ta konstatera att det är Finlands uppgift att försvara det demilitariserade landskapet.
Presidenten sade också att han mindes att den svenska försvarsministern (Peter Hultqvist (S), reds. anm.) sagt att också Sverige ska vara berett att försvara Åland.
Ska prata Turkiet
På söndag inleds de traditionsenliga Gullrandasamtalen, och i år är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hedersgäst. Stoltenberg och Niinistö kommer förstås att ta upp den finska medlemsansökan till Nato som nu krånglar efter att Turkiet ställt en rad krav på Finland och Sverige.
– Nu är det förstås väldigt intressant att höra hans syn på nuläget. Jag har förresten varit i väldigt nära kontakt med honom och den förändringen av schemat som Turkiet orsakat kommer säkert också att tynga honom, sade presidenten om mötet med Stoltenberg.
Niinistö utvecklade också sina tankar kring Turkiets förhandlingskrav.
– Det har pratats mycket i den offentliga debatten om hur Finland eller Sverige nu svarar på detta. Jag försökte ta reda på om vi agerar på ett helt annat sätt i förhållande till turkisk terrorism än de befintliga Natoländerna, och vi skiljer oss inte i grunden från hur man redan agerar i Natoländerna.
– Slutsatsen är att Turkiets missnöje inte är begränsat till Finland och Sverige, utan är av en bredare fråga. Och det leder till slutsatsen att pressen ligger på Nato, sade presidenten.
Hoppas på lag
Strax före presskonferensen fick de inbjudna gästerna en föreläsning av självstyrelsens historia. Under pressträffen sade presidenten att han hoppas att en ny självstyrelselag ska kunna bli klar inom en snar framtid.
– Man diskuterar den nya lagstiftningen med den finska regeringen och jag hoppas den går vidare. Man har lagt nästan tio år, och om jag förstått det rätt är det särskilt Åland som tycker att lagstiftningen bör förnyas.
Sist på pressträffen frågade Svenska Yles Bengt Östling kring landskapets slogan för 100-årsfirandet.
– ”Hundra år av egensinne”, jag är inte säker på vad det är, sade Östling.
– Inte heller jag, replikerade presidenten snabbt och drog ned skratt.
– Kanske ska vi tolka det tillsammans. Jag tror att man vill berätta att man haft sakerna i sina egna händer och vill fortsätta att ha det. Jag tycker det är positivt att man vill ta hand om sig själv, sade Sauli Niinistö under den korta presskonferensen där bara en fråga fick ställas av de åländska medierna.