Under sex dagar i juli har föreningen Folkdansarna på Åland deltagit i festivalen Nordlek i Norge. Där var deltagare från alla nordiska länder och självstyrda områden samlade för gemensamma uppträdanden, kurser och olika teman.
– Vi hade ett späckat program med scenuppvisningar och kurser som vi drog i dansformen engelskor. Vi hade också kvällspass där vi ledde de stora massorna i olika danser, säger Berit Lindholm, ledare för gruppen.
Av de tretton deltagarna från Åland var det sju som var med för första gången.
– Jag tror de flesta var mycket nöjda med resan. Man knyter nya kontakter och lär sig nya danser tillsammans med andra deltagare från de nordiska länderna, säger Berit Lindholm.
Vad är Nordlek?
– Det är ett nordiskt samarbetsorgan som främjar traditionell nordisk folkkultur. Det finns samarbetsavtal mellan de olika länderna och självstyrda områden. Den första formen av Nordlek hölls 1973 och jag var faktisk med den gången. 2019 ordnade vi Ålek här, säger Berit Lindholm och skrattar.
Hon berättar att man också ordnar evenemang för barn och ungdomar för att få yngre intresserade med.
I den åländska gruppen fanns också två spelmän, Martin Staf och Erik Holst. De uppträdde med åländska visor.
– Att vara med på en sådant här evenemang är väldigt roligt och inspirerande. Vi fick mycket uppskattning och beröm för vårt jobb av både arrangörer och besökare, säger Berit Lindholm.
Härlig festival
Anne Carlsson var en av dem som var med för första gången på Nordlek och hon tycker att det var härligt att träffa andra med samma intresse.
– Det var mycket folk och alla var så välkomnande och intresserade. Det var en väldigt glad stämning mellan deltagarna och vi lärde oss mycket av varandra samt knöt nya kontakter. Trots att det var mycket program flöt allt på väldigt bra, säger hon.
För första gången var ålänningarna med i samdans där man väljer en dans som också de andra deltagande länderna ska lära sig och sedan dansar alla tillsammans.
– Vi valde Vestermarkarn, en polka efter Ole Lindström i Jomala, säger Berit Lindholm.
– Jag tyckte också om tillfällena där danserna varvades med allspelslåtar, säger Anne Carlsson.
Båda damerna var imponerade av att det fanns så många ungdomar med.
– Vi skulle gärna få fler ungdomar med för att kunna föra detta kulturarv vidare, säger Berit Lindholm.
Hon säger att man ska ordna en nybörjarkurs i Medis regi i höst.
– I katalogen står det att vi ska vara på Klippan i Sund men vi hoppas att hitta en lokal i Mariehamn. Den som är intresserad får gärna ta kontakt med mig via mejl, beritmargita@gmail.com så berättar jag mera, säger Berit Lindholm.