Anita Storm har besökt Åland och Marthaförbundet tidigare. Hennes föreläsningar och kurser om tillverkning av ekologiska hudvårdsprodukter har lockat många marthor.
– Hon är fantastiskt duktig, säger Gun-Marie Eriksson som är på plats för att lyssna och få inspiration att göra egna produkter.
Anita pratar om att ta tillvara de växter som finns i närheten.
– Man kan göra olika salvor, shampo och krämer av till exempel Johannesört, rölleka, ringblomma, maskros, daggkåpa och andra örter och växter som finns i trädgården. Jag brukar plocka och torka växterna så har jag sedan ingredienser då jag vill göra olika salvor och annat, säger hon.
Anita berättar om vad de olika örterna har för verkningsämnen. Till exempel daggkåpa som används mycket då man tillverkar antirynkkrämer eller lavendel som har en lugnande effekt.
– Förr hade kvinnor med sig torkad daggkåpa då de skulle föda barn eftersom daggkåpa också har en blodstoppande effekt, säger Anita.
Även rölleka har en blodstoppande effekt och har man näsblod kan man göra ett te på rölleka och sedan doppa tussar i teet och stoppa i näsan.
– Rölleka är också bra mot åderbråck. Det var någon som även gned in sitt huvud med rölleka för att få hårväxten tillbaka, säger Anita.
Så lite ingredienser som möjligt
Efter att Anita berättat om olika växter och vad de är bra för får deltagarna välja vad de vill göra.
– Ni kan välja att göra shampo, cerat för torra läppar, fotsalvor eller något annat av recepten ni fått, säger hon.
Linda Lindblom-Henriksson är intresserad av att göra shampo.
Varför har du kommit hit?
– Jag tycker att på vanliga krämer är innehållsförteckningen väldigt lång med ingredienser. Jag vill ha en så naturlig produkt som möjligt där jag vet vad som finns. Jag ska prova på att göra ett shampo och sedan en salva eftersom min dotter har så torr hy, säger Linda.
Matilda Erikson har själv tillverkat en del naturliga salvor tidigare.
– Jag har gjort kropps- och ansiktsskrubb men tänkte att jag skulle få lära mig lite mera i dag.
Vad ska du göra?
– Jag hade tänkt göra ett chokladcerat för läpparna, säger hon.
Ann Aaltonen är på plats tillsammans med sönerna Jonatan Aaltonen och Lukas Aaltonen. Hon är intresserad av att göra egna produkter men har inte gjort det tidigare.
– Jag har köpte produkter tidigare men nu ska det bli roligt att prova på att göra egna.
Växter för både in- och utsida
Anita har sedan 2012 tillverkat egna ekologiska hud- och kroppvårdsprodukter.
– Jag är biolog och har ett stort intresse för växter. Jag är också intresserad av mat och vad man stoppar i sig och kom då på att huden också äter, säger hon.
Kådsalva har blivit en hennes favoritsalvor som hon använder till att mjuka upp torra ställen på huden, till sårvård och vid förkylning.
– Kådsalva har blivit godkänd av Valvira och klassificeras som en medicinalteknisk produkt sedan 2008.
Anita gillar att prova sig fram med olika örter och växter. En av hennes favoritsalvor som hon själv framställt är ”Hedniska fötter”.
– Det är en fotsalva som innehåller peppar och andra kryddor samt fler olika oljor.
Men Anita nöjer sig inte bara med att laga salvor och annat som är bra för huden. En hel del tid ägnar hon sig också åt att samla in ätliga växter.
– Man kan använda dem både invärtes och utvärtes för att få olika effekter.
Vår och sommar samlar Anita in växter där hon far fram.
– Jag har alltid någon växt på tork. Jag fryser också in till exempel granskott och gör även älggräsglass och maskrosglass. Då använder jag endast den gula delen av blomman.
Gör man till exempel shampo av maskros kan man använda hela växten, även roten. Av de flesta växter använder man den del som är ovan jord.
Anita har märkt att det blivit ett allt större intresse för att göra egna naturliga salvor.
– Sedan jag började åka runt och föreläsa har det ökat något enormt. Jag har fler förfrågningar än jag hinner med, säger hon.
Recept som Anita Storm tagit fram för att få fötterna att må bra:
Hedniska fötter
5 dl lavendel, arnika och ljungolja
110 gr ullfett
110 gr bivax
35 droppar kardemumma
30 droppar svartpeppar
40 droppar fransk dragon
Smält ullfett och bivax i vattenbad, tillsätt oljan. När allt smält, lyft av vattenbadet och rör tills temperaturen kommit ner till cirka 40 grader. Tillsätt de eteriska oljorna och häll på burk.
Nina Eriksson