I tio års tid har Annette Hagman jobbat med hemrehabilitering kommunalt i Malax.
– Jag jobbade med stöd och utbildning för närståendevårdare, säger hon.
Varför sökte du tjänsten som aktivitetslots på Åland?
– Jag såg det som en utmaning. Jag har trivts bra med mitt jobb i Malax och jag är nu tjänstledig därifrån och anställd med Paf-medel av Folkhälsan på Åland till årets slut..
Annette gillar också utmaningar, att se och lära sig nya saker. Arbetet som aktivitetslots för seniorer 65+ tangerar också lite hennes jobb i Malax.
– Jag har jobbat två gånger på Åland tidigare och jag trivs så väldigt bra att vara här så därför tvekade jag inte att söka jobbet.
Annette känner Åland sedan tidigare, inte bara genom att hon sommarjobbat här i två somrar utan också för att hennes son gått i skola i Mariehamn i tre år.
– Nu får vi se om det är tredje gången gillt och jag stannar eller om det är tredje och sista gången, säger hon.
Då Annette fick veta att hon fått tjänsten på Åland hade hon ganska kort tid på sig att ordna med en vikarie hemma i Österbotten och sedan göra sig klar för flytt till Åland.
– Men allt ordnade sig på bästa sätt så nu ser jag fram emot att få ta tag i utmaningarna här.
Vill nå ut till ensamma äldre
Sedan en månad tillbaka finns Annette nu på sin nya arbetsplats och hon har redan nu fått kontakt med en hel del organisationer och människor som kommit med idéer.
– Min främsta arbetsuppgift är att nå ut till de äldre som är över 65 år och känner sig isolerade eller ensamma, och som har svårt att veta vad de ska göra för att få tiden att gå. Att hitta dem som har svårt att själva ta sig ut och hitta en meningsfull sysselsättning så att de får känna sig mindre ensamma, säger Annette.
Hur ska du gå tillväga för att nå ut till alla?
– Jag vill komma i kontakt med olika föreningar som till exempel pensionärsföreningar och andra som hör till min målgrupp. Jag har kontaktat kommunerna, hemsjukvård, hemvård och även ÅHS för att nå ut med att verksamheten finns, säger hon.
Genom dessa hoppas Annette att komma i kontakt med personer som kanske själva inte är så aktiva.
– Det kanske finns någon som känner någon som är i behov av att komma ut eller som vill göra något. Men det ska vara på den ensammas initiativ och önskan. Jag vill absolut inte tränga mig på.
Annette hoppas att den som känner att den har ett behov av att få hjälp med att aktivera sig, prata eller göra något annat tar kontakt med henne.
– Jag vet att tröskeln kan vara hög för att göra det. Men då kanske en närstående kan ta kontakt om personen är med på det och så stämmer vi träff och pratar och ser vad vi kommer fram till. Det viktiga är att den äldre själv vill ha en förändring.
Sommarträffar på kommande
Den korta tid som Annette bott på Åland har hon redan sett att det finns en hel del aktiviteter för äldre. Men speciellt den grupp som inte söker sig till de aktiviteterna är den som Annette vill nå.
– Jag har redan fått en del förfrågningar men jag vill gärna ha fler. Att nå ut till alla kommuner är viktigt. Fast jag har min arbetsplats i stan så kan jag ändå ta mig ut för att träffa dem som känner att de vill försöka hitta på något som gör dagen kortare och ensamheten mindre.
I sommar kommer Folkhälsan på Åland tillsammans med Röda korset på Åland att ordna sommarträffar för seniorer.
– Många kanske blir extra ensamma under sommaren då andra har så många aktiviteter. Därför vill vi ge en möjlighet till dem som känner sig isolerade och ensamma sommartid att träffas en gång i veckan, säger Annette.
Andra sommarplaner som Annette har är att ordna kamratstödsgrupper för närståendevårdare där man kan träffas.
– Jag har som sagt redan fått en hel del bra respons och flera tips så jag ser verkligen fram emot att utveckla detta på ett bra sätt så att så många som möjligt ska få möjlighet till aktiviteter och på det sättet främja både hälsan och välbefinnandet. Isolering används som straff och ingen vill känna sig isolerad om det inte är självvalt förstås. Det finns även de som inte alls känner sig ensamma eller isolerade utan trivs med det. Det ska man också komma ihåg, säger Annette.
Den som känner för att ta kontakt med Annette så kan man nå henne på telefon 527063 eller via e-post annette.hagman@folkhalsan.ax.
» Personligt
Annette Hagman
Namn: Annette Hagman.
Ålder: 48 år.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Aktivitetslots vid Folkhälsan på Åland.
Familj: Två vuxna barn.
Intressen: Natur, fotografering. Intresserad av att jobba med äldre.
Nina Eriksson